V Texasu zkoumali, kdo má sklony vraždit

Ilustrační foto: Freeimages
neděle 9. listopadu 2014, 10:06 - Text: Kateřina Černohorská

Určit, kteří lidé mají předpoklady stát se vrahy, je podle vědců z Texaské univerzity v Dallasu komplikované, přesto se o to v nové studii pokusili. Jako statisticky významné se ukázaly dva faktory: nižší IQ a větší vystavenost násilí.

„Ke kriminálnímu chování vede řada faktorů, například zneužívání návykových látek, krádeže nebo násilí,“ vysvětlil Alex Piquero, který na výzkumu spolupracoval.

Odborníci zkoumali 1354 mladých lidí, kteří někdy spáchali závažný trestný čin, přičemž porovnávali, jak je ovlivňují různé demografické charakteristiky a další rizikové faktory. Zjistili, že lidé, kteří se dopustili zabití, mají výrazně nižší IQ, vyšší předpoklady k nošení zbraně a větší zkušenosti s násilím ve svém okolí než ti ostatní.

Zjištění odborníků souhlasí s faktem, že k vraždám nejvíce dochází v městských částech s  násilným chováním obyvatelů. „Například dospívající, kteří denně vnímají hrubé chování ve svém okolí se mohou naučit, že řešit problémy násilím je správné a ve vypjatých chvílích proto mohou reagovat agresivně,“ doplnila Stephanie Cardwellová, která na univerzitě studuje kriminologii.

Piquero doufá, že nová studie pomůže odbourat stereotypní uvažování o tom, že vrahy jsou hlavně psychopaté či drogově závislí s mentálním onemocněním. Vysvětlil, že k většině vražd dochází neúmyslně a zejména na základě vyhrocené situace a nezvládnutých emocí pachatele.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.