V Tasmánii objevili nový způsob měření tlaku

Ilustrační foto: SXC
středa 20. listopadu 2013, 16:43 - Text: Kateřina Černohorská

Výzkumníci z ústavu tasmánské univerzity zjistili, že díky nové metodě mohou výrazně zlepšit kvalitu péče o pacienty s vysokým krevním tlakem. Informoval o tom tamní zpravodajský server.

Vědci při studii použili novou metodu měření krevního tlaku. Místo běžného měření na jedné z paží měřili centrální krevní tlak. „Je to poprvé, kdy někdo použil hodnoty centrálního krevního tlaku jako vodítko pro rozhodování o léčbě,“ vysvětlil James Sharman, který se na studii podílel. Centrální tlak podle něj ukazuje přesnější tlak srdce a jiných životně důležitých orgánů. „Díky studii se nám podařilo zjistit, že k dosažení zdravé hladiny tlaku je zapotřebí mnohem méně léků. Šestnáct procent účastníků výzkumu mohlo snížit svůj denní příjem léčiv,“ dodal Sharman.

Dlouhodobé užívání většího množství léků na hypertenzi může podle výzkumníků způsobit řadu nežádoucích účinků. „S menším počtem medikamentů ale tyto hrozby ustupují,“ doplnil Sharman.

Hypertenze postihuje velkou část obyvatelstva celého světa a patří k jednomu z nejnebezpečnějších kardiovaskulárních onemocnění. Jen v Austrálii ročně postihne na 30 procent obyvatelstva, nejvíce jich žije právě v Tasmánii.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.