V soutěži Daruj krev s UP zvítězila Lucie Nádeníková

Rektor Jaroslav Miller vylosoval v přítomnosti Marka Jukla, prezidenta Českého červeného kříže výherce soutěže Daruj krev s UP.
Foto:Milada Hronová
úterý 26. ledna 2016, 11:31 - Text: Milada Hronová

Druhý ročník celouniverzitní soutěže Daruj krev s Univerzitou Palackého zná svého vítěze. První cenu - iPad - dostane Lucie Nádeníková, studentka Žurnalistiky a Divadelní vědy filozofické fakulty. Lístek s jejím jménem vylosoval rektor Jaroslav Miller jako první.

Univerzita Palackého podporuje bezplatné dárcovství krve. Už druhým rokem připravila společně s Fakultní nemocnicí Olomouc soutěž, v níž mohou studenti i akademici získat různé ceny. Právě skončeného ročníku se zúčastnilo 510 posluchačů a akademických pracovníků univerzity. Dohromady darovali 250 litrů krve.

„V druhém ročníku soutěže darovalo krev o 165 lidí víc než v ročníku předchozím. Jsme rádi za každého z nich,“ přivítal aktivity univerzitní obce Marek Jukl, prezident Českého červeného kříže a zároveň předseda Akademického senátu přírodovědecké fakulty. Spokojený byl i rektor univerzity Jaroslav Miller:  „Je potěšující, že počet odběrů je meziročně vyšší. A budu ještě raději, když se vzestupná tendence nezastaví ani v třetím ročníku.“   

Soutěž Daruj krev s UP patří podle Marka Jukla k úspěšným výzvám k dárcovství, každoročně přivede do Transfuzního oddělení řadu prvodárců. Mnozí pak darují krev opakovaně. Stejně jako letošní výherkyně soutěže. Lucie Nádeníková daruje krev už od osmnácti let. Ke stejné aktivitě se snaží motivovat i své známé.

„Jsem šťastná, že můj zdravotní stav dárcovství umožňuje. V budoucnu chci vyzkoušet i bezplatné dárcovství plazmy, chtěla bych se přihlásit i do registru dárců kostní dřeně,“ řekla posluchačka filozofické fakulty. A pobaveně dodala, že konečně získala hezkou cenu. „Nemůžu uvěřit tomu, že po letech, kdy jsem do plesových tombol investovala tolik peněz a vždy si odnášela jen náplň do sešívačky, knížku Kokořínsko a okolí, nebo stoh papírků, jsem vyhrála něco konstruktivního. Mám velkou radost,“ dodala Lucie Nádeníková.

Výherci soutěže Daruj krev s UP 

Lucie Nádeníková, Pavla Paclíková, Veronika Pochylá, Jakub Švrček, Anna Hodinková, Lenka Juklová, Gabriela Hnátová, Vít Schnaubelt, Martina Komárková, Barbora Jakšová.

Kromě lístku s jejím jménem vylosoval rektor dalších devět výherců, kteří obdrží věcné ceny.  Slavnostní předání všech cen se uskuteční při příležitosti oslav 70. výročí obnovení olomoucké univerzity, v termínu konání pravidelné akce Daruj krev s rektorem.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.