V pondělí začne pětidenní majáles

Ilustrační foto: Pavel Konečný
středa 29. dubna 2015, 14:36 - Text: Milada Hronová

Časoprostorovým rozšířením oslaví majáles v příštím týdnu své pětileté výročí. V pěti dnech, na pěti scénách nabídne kulturní i sportovní vyžití, a to nejen pro studenty univerzity. A s číslem pět bude spojen i nový král, žezla se ujme v úterý 5. května.

„Kdo se stane králem majálesu, je každoroční překvapení, nejinak tomu bude do poslední chvíle i letos. I my budeme totiž překvapeni, kdo se po Jaroslavu Švejdíkovi ujme žezla. Nechme tedy nejprve projít centrem města majálesový průvod a počkejme si na slavnostní korunovaci na Horním náměstí. Všichni budeme chytřejší pátého května,“ uvedl hlavní koordinátor oslav Ondřej Martínek z oddělení komunikace

Benefice na úvod

Pět dní pátého ročníku obsáhne recesi, které už dnes vládne narval – pátý nejohroženější druh. V programu majálesového dění však lze najít i řadu setkání s vážnějšími tématy, letos se věnují především boji proti xenofobii či rasismu. Majálesoví nadšenci se setkají s ukázkou irských tanců, pro rozvoj planety si budou moci zahrát fotbal, aby se poté účastnili pikniku se zahraničními studenty, tematických výstav či zhlédli francouzskou komedii Co jsme komu udělali, které vévodí smíšená manželství.  

Program majálesu bude všem otevřen zdarma. Jediné zpoplatnění nastane při pondělním koncertu kapely Priessnitz, jíž vévodí loňský majálesový král Jaromír Švejdík. Koncert začne v Jazz Tibet Clubu ve 20:00. Předskokanem bude písničkář s britskými kořeny Alasdair Bouch. Veškerý výtěžek je určen pro Sdružení Šance, která podporuje onkologicky nemocné děti.

Férová snídaně na závěr

Během pěti dnů plných hudebních, divadelních, filmových i sportovních lahůdek si na své přijdou i milovníci improvizace. Na nádvoří Konviktu vyroste i tomuto účelu šapitó.

K letošním novinkám budou patřit i dětské zóny, tancovačky v parcích nebo kvalitní občerstvení, které zajistí desítka olomouckých rodinných podniků, nebo sobotní férová snídaně.

Majáles se koná od pondělka 4. do pátku 8. května. Zajišťuje ho skupina 60 dobrovolníků a na celkové náklady ve výši 400 tisíc korun se složili univerzita, hejtmanství a olomoucká radnice.

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.