V Plzni vznikla fakulta umění a designu

Sídlo nové fakulty.
Foto: Vojtěch Aubrecht
pondělí 16. září 2013, 15:18 - Text: (srd)

Západočeská univerzita má od počátku září novou fakultu, devátou v pořadí. Vznikla z ústavu umění a designu a v současné době má přes 500 studentů. 

Vznik fakulty umění a designu Ladislava Sutnara je završením více než desetiletého snažení pracovníků ústavu. Poté, co bude ustanoven senát fakulty, vyhlásí termín pro volbu děkana. Dočasně instituci vede bývalý ředitel ústavu Josef Mištera, který jej v Plzni zakládal. Jméno děkana by mohlo být známo během listopadu.

„Je pro mne příjemné konstatovat, že vše, co jsem si na přelomu století naplánoval, se podařilo splnit na dvě stě procent, přestože cíle nebyly vůbec skromné a byl jsem tehdy jediný, kdo věřil, že je to reálné,“ uvedl Mištera.

Fakulta získala akreditace na všechny obory, které dříve nabízel ústav umění a designu. „Fakulta bude aktivně zasahovat do veřejného života a zde při západních hranicích republiky pomáhat rušit mentální hranice v myslích lidí. Design, to je neustálý vývoj, objevování, vynalézání, pokrok,“ uvádí se v manifestu nové fakulty. 

Ústav umění a designu byl založen v roce 2002 jako předstupeň umělecké fakulty, od té doby se zvyšovala jeho prestiž. Vloni se pro něj podařilo v univerzitním kampusu na Borských polích dokončit budovu. Na ploše šest tisíc metrů čtverečních se v ní nacházejí ateliéry, dílny, počítačová studia, kanceláře i venkovní ateliér.

Plzeňský rodák Ladislav Sutnar zemřel v 70. letech minulého století v New Yorku. Byl designer, typograf a avantgardní umělec označovaný za genia kompozice, který stál u zrodu fenoménu grafický design a vizuální komunikace. Podílel se i na vydávání exilového časopisu Svědectví.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.