V Ostravě spustili čtyřicátý nejvýkonnější superpočítač na světě

Foto: VŠB – TUO
pondělí 21. září 2015, 15:18 - Text: Jana Opočenská

Česká republika se zařadila mezi superpočítačovou špičku. Vědci z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava totiž slavnostně uvedli do provozu superpočítač Salomon – čtrnáctý nejvýkonnější systém v Evropě a čtyřicátý na světě. Výkon staršího ostravského superpočítače Anselmu převýší Salomon více než dvacetinásobně.

„Vysoká škola báňská svými superpočítači pozvedla moravskoslezský region na světovou mapu výzkumných center. Do regionu přilákala experty ze zahraničí a posílila spolupráci s českými i se zahraničními výzkumnými institucemi,“ vysvětlil rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák.

Superpočítač Salomon podporuje různorodé vědecké projekty z mnoha oblastí včetně kosmologie, astronomie, strukturálního inženýrství a mechaniky tekutých látek. Využitelný je také v geofyzice, klimatologii, molekulárním modelování, plazmové a částicové fyzice nebo informatice a aplikované matematice.

Díky jeho výpočtům je možné realizovat řadu výzkumů zaměřených například na ladění katalyzátorů pro syntézu léčiv, šíření ultrazvukových vln lidským tělem při léčení nádorů i šíření tepla uvnitř planet a jejich měsíců. Umožňuje také počítačový návrh léčiv, simulaci sond pro řízení fúzních reaktorů, simulace defektů ve výrobě ocelových plechů nebo výpočty pro léčení zlatého stafylokoka.

„Spuštěním superpočítače Salomon Vědecká komunita v ČR získala špičkový vědecký nástroj a věřím, že ve středním a dlouhodobém horizontu z něj bude mít prospěch nejen akademická sféra, ale i průmysl a česká ekonomika,“ řekl ředitel IT4Innovations národního superpočítačového centra Martin Palkovič. Unikátní systém byl slavnostně uveden do provozu 15. září.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.