V Olomouci se setkal mezinárodní tým zkoumající mladou generaci

Mezinárodní výzkumný tým studentů.
Foto: archiv katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie
středa 4. května 2016, 08:14

Ve dnech 25. – 27. dubna proběhlo již druhé setkání mezinárodního výzkumného týmu studentů v rámci projektu Generation Innovation across Europe, tentokrát v Olomouci na půdě Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Studenti FF UP součástí mezinárodního projektu

Projekt Generation Innovation across Europe vytváří prostor pro kooperaci mladých studentů ze čtyř evropských univerzit: Univerzity Sigmunda Freuda ve Vídni, Katolické Univerzity ve Lvově, Univerzity Otto von Guericka v Magdeburgu a Univerzity Palackého v Olomouci. Koordinátor a iniciátor celého projektu prorektor SFU Stefan Hampl dal dohromady interdisciplinární tým expertů a studentů z oblasti různých humanitních a společenských věd (psychologie, sociologie, andragogiky, evropské historie, antropologie) a designu. Za FF UP se na něm podílí pod supervizí Pavla Zahrádky studenti katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie.

Projekt byl zahájen letos v únoru prvním setkáním na workshopu ve Lvově a klade si za cíl podpořit studenty ve výzkumu jejich vlastní generace, ale také vytvořit a rozvinout komunikaci a spolupráci mezi zúčastněnými evropskými univerzitami. Kooperace mezi jednotlivými pracovišti je tak zajištěna nejen spoluprací mezinárodního týmu na participativním akčním výzkumu mladé generace, ale do budoucna slibuje navázat i další vzájemnou spolupráci, mimo jiné ve formě možností zahraničních mobilit (např. ERASMUS+) a dalších navazujících projektů.

Diverzita mladé generace napříč Evropou

Série workshopů, které se mezi zúčastněnými pracovišti v průběhu projektu přesouvají, slouží výzkumným týmům ke konfrontaci průběžných závěrů jednotlivých lokálních šetření. Inovativním aspektem výzkumu jsou tak jedinečné pohledy na mladou generaci z různých perspektiv, které si studenti z cizích zemí přinášejí. Z prezentace dosavadních zjištění na setkání v Olomouci se ukazuje, že ačkoliv je možné odhalit společné vzorce napříč mladou generací, v každém městě vyvstávají různá témata více či méně relevantní. V dlouhodobé perspektivě proto projekt usiluje o zapojení co nejvyššího množství dalších pracovišť, aby tak dosáhnul co nejkomplexnějšího a zároveň diferencovanějšího obrazu mladé evropské generace.

Jana Kadlecová, katedra sociologie, andragogiky a kulturní antropologie


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.