V Olomouci se otevřela nejmodernější česká lékárna

Lékárna olomoucké fakultní nemocnice.
Foto: Viktor Čáp
čtvrtek 29. ledna 2015, 14:42 - Text: Pavel Konečný

Nejmodernějším lékárenským provozem v Česku se nyní může pochlubit Fakultní nemocnice Olomouc. Dnes byla v areálu nemocnice za účasti ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka slavnostně otevřena nová budova hlavní lékárny.

Architektonicky zajímavá čtyřpodlažní stavba vyrostla během devatenácti měsíců na „zelené louce“ a nemocnice do jejího vybudování investovala více než sto milionů korun ze svého rozpočtu. Pacientům, kteří si přicházejí vyzvednout své léky nebo zdravotnické pomůcky, nabízí nová lékárna nesrovnatelně větší komfort. Výrazně se ale zvýšila především kvalita a bezpečnost výroby léčebných a diagnostických přípravků a také speciálních léků, které jsou dostupné jen na několika málo místech v Česku.

„Musím říct, že už jsem viděl hodně lékáren, ale takovou ještě ne,“ řekl na slavnostním otevření ministr Němeček. Podle něj je dobře, že budova je zajímává i z architektonického hlediska.

„Lékárna slouží nejen příchozím pacientům, ale je nezbytná pro zásobování celé nemocnice. Rozsah služeb, a jejich komplexnost ve spojení s moderním prostředím nás teď jednoznačně řadí na špici v oboru,“ uvedl ředitel fakultní nemocnice Roman Havlík.

Nová budova umožnila přestěhovat jedno z nejnáročnějších pracovišť, které dosud sídlilo v chirurgickém komplexu. Je to ředírna cytostatik, kde jsou připravována léčiva pro chemoterapeutickou léčbu onkologicky nemocných pacientů.

Lékárna vyrostla v sousedství původní již zastaralé budovy. „Oproti původním prostorám máme téměř dvojnásobný počet výdejních míst na recepty a volně prodejné přípravky. Zákazníky obsluhujeme u sedmi pultů,“ popsal vedoucí lékárník Robert Běhal.

Modernizací prošlo rovněž vybavení lékárny, pořízeny byly například nové sterilizátory, laminární boxy nebo plničky parenterální výživy. Součástí je i nová úpravna vody a rozvody pro takzvanou „purifikovanou vodu“ nebo výrobna vody pro injekce, což je voda nejvyšší kvality z hlediska hygieny a bezpečnosti pro pacienty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.