V Olomouci rokovali patologové

pátek 2. května 2014, 08:32 - Text: (Redakční pošta)

V prostorách nově zrekonstruovaného hotelu Clarion se ve dnech 24.–26. dubna 2014 uskutečnili již tradiční Dny molekulární patologie, resp. 10. symposium a workshop molekulární patologie a histo(cyto)chemie 100. olomoucký diagnostický seminář Společnosti českých patologů a české sekce International Academy of Pathology a 6. olomoucké dny histologických laborantů.

Stalo se již dobrým zvykem přivítat v hanácké metropoli účastníky sympózia a workshopu molekulární patologie a histochemie. Ani letošní poslední dubnový týden tomu nebylo jinak. Do Olomouce se sjeli tuzemští a zahraniční odborníci, aby zde rokovali o nejnovějších trendech v těchto oblastech. Setkání se zúčastnilo na 280 účastníků. Bylo předneseno 42 přednášek, z toho 11 zahraničních. V rámci posterové sekce bylo prezentováno 20 plakátových sdělení. Na sklíčkovém diagnostickém semináři byly demonstrovány zajímavé a vzácné nálezy nádorových i nenádorových onemocnění a v rámci sekce histologických laborantů byly přednášky zaměřeny na poznatky z praxe histologických laboratoří. Sobotní program byl již tradičně věnován představení produktů komerčních firem.

V něčem byl letošní ročník přece jen výjimečný. Vzhledem k tomu, že se jednalo o ročník jubilejní, bylo setkání o den delší, ale hlavně v něm bylo vyšší zastoupení klinických oborů. Na odborném programu se vedle Ústavu klinické a molekulární patologie, podílely onkologická, pneumologická, porodnicko‑gynekologická a urologická klinika. Tím došlo k těsnému propojení Univerzity Palackého, Fakultní nemocnice v Olomouci a Olomouckého kraje jako nejvýznamnějších organizátorů setkání. 

Příští rok proběhne setkání u slovenských kolegů v Martině a určitě bude stejně úspěšné jako to letošní olomoucké.

Ing. Bc. Ivo Überall, Ph.D.
Ústav klinické a molekulární patologie LF UP a FN Olomouc

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.