V Olomouci bylo podáno trestní oznámení na Zemana pro vlastizradu

Ilustrační foto:
Martin Divíšek, DENÍK
čtvrtek 31. října 2013, 11:37 - Text: (caf)

Trestní oznámení na prezidenta Miloše Zemana a několik dalších politiků pro údajnou vlastizradu a sabotáž podal v noci na čtvrtek rakouský občan českého původu Philipp Janýr. Je přesvědčený o tom, že napomáhali ruským firmám Lukoil a Rusatom zmocnit se moci v České republice. Informoval o tom Olomoucký deník.

Rakouský občan českého původu Philipp Janýr podal trestní oznámení u Vrchního státního zastupitelství v Olomouci i v Praze. Kromě prezidenta Miloše Zemana, místopředsedů ČSSD Michala Haška a Zdeňka Škromacha, šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce, hradního kancléře Vratislava Mynáře a místopředsedy SPOZ Martina Nejedlého se týká také dalších osob. Už od doby prezidentské kampaně měli vyjednávat o tom, jak poškodit ústavní zřízení České republiky a jak se po volbách do Poslanecké sněmovny zmocnit exekutivní a zákonodárné státní moci.

Prezidentskou kampaň Miloše Zemana podle Janýra financovaly společnosti Lukoil a Rusatom. Jednání údajně vyvrcholila sobotní schůzkou u prezidenta v Lánech. Na ní měl být dojednán další postup včetně svržení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. „Jedná se o největší prorůstání organizovaného zločinu do státní správy v novodobé historii České republiky, a to ve spojení s cizí mocí," tvrdí na stránkách Olomouckého deníku Janýr.

Olomoucké Vrchní státní zastupitelství obdrželo trestní oznámení elektronickou poštou v noci na čtvrtek. „V tuto chvíli ještě není jasné, zda se trestním oznámením bude zabývat olomoucké či pražské Vrchní státní zastupitelství," sdělila státní zástupkyně Jarmila Večeřová. Janýr v minulosti podal trestní oznámení také na expremiéra Petra Nečase a exministra životního prostředí Pavla Drobila kvůli údajným manipulacím se zakázkami na Státním fondu životního prostředí. V roce 2006 podal také žalobu na neplatnost voleb do Poslanecké sněmovny k Nejvyššímu správnímu soudu. Philipp Janýr je synem bývalého politického vězně, poválečného sociálního demokrata a novináře Přemysla Janýra, který v roce 1999 dostal in memoriam Řád TGM. 

Prezident Zeman měl na počátku listopadu pobývat tři dny na oficiální návštěvě Olomouckého kraje. Ze zdravotních důvodu ji ale odvolal.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.