V nominacích na Czech Grand Design figuruje AFO 2015 i Alex Monhartová

Vizuální styl loňského ročníku Academia Filmu Olomouc získal nominaci na prestižní cenu.
REPRO: Žurnál UP
neděle 7. února 2016, 07:30 - Text: Ondřej Čížek

Popkulturou nasycená grafika, která během loňského 50. ročníku festivalu Academia Film Olomouc (AFO) oživila československého Robota Emila a nadčasový komunikátor ze Star Treku, získaly nominaci na cenu Czech Grand Design 2015 v kategorii Grafický designér roku. Objevem roku může být návrhářka Alex Monhartová, spoluautorka módní univerzitní kolekce Uni Wear City.        

Vizuál padesátého AFO je společným dílem kreslíře a designéra Martina Grocha a zavedeného grafického studia ReDesign v čele s Petrem Krejzkem a Klárou Kvízovou. Hlavním výstupem se stala trojice plakátů s mottem Science Or Fiction?, která formou barvité komiksové zkratky zformovala lidské představy o budoucnosti technologií v roce 1966 - tedy v době konání prvního ročníku festivalu - v kontrastu s jejich skutečnou podobou a funkcí v současnosti.

„Stylizovaná kresba večerníčkové postavičky Robota Emila z roku 1966 vedle robotického ramene současných mechatronických produktů ukazuje posun vize humanoidních robotů směrem k utilitárním technickým řešením. Svou výpovědní hodnotu mají i představy o podobě mobilního telefonu ze Star Treku či první snahy otce virtuální reality Mortona Heiliga zkonstruovat ‘kino budoucnosti‘, tzv. Sensoramu. V prvním případě šlo o odrazový ideový můstek k dnešním smartphonům, v tom druhém zase k aktuálním Google Glass,“ přibližuje Petr Krejzek vizuální profil festivalu, v němž se rozjívená popkulturní fikce střetla s přísnou vědeckou realitou. Plakáty si můžete prohlédnout ZDE.    

Nominaci na cenu Czech Grand Design za rok 2015 obdrželo celkem 134 projektů a autorů. Velkou šanci na vítězství má v kategorii Objev roku také Alexandra Monhartová se svou kolekcí stylových batohů Urbanus 2.0. Mladá vycházející hvězda nezávislé módy, která v poslední době boduje i v zahraničí, je společně s Alicí Klouzkovou autorkou originálního univerzitního oblečení UniWearCity. Promospot k její nominované elegantní batohové kolekci vytvořil osvědčený Marek Partyš; podívat se na něj můžete ZDE.

Trojice finalistů v každé z autorských kategorií se představí během výstavy Czech Grand Design: Finále 2015 v Národním technickém muzeu od 23. února do 1. května 2016.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.