V Muzeu umění si návštěvníci připlatí

Ilustrační foto: MUO
úterý 21. ledna 2014, 13:13 - Text: (srd)

Navýšení cen vstupenek, komentované prohlídky zdarma či prodloužení otevírací doby – to jsou některé z novinek, které pro letošní rok připravilo olomoucké Muzeum umění. V souvislosti se sloučením s Divadlem hudby chystá také rekonstrukci vstupní části budovy Muzea moderního umění, jež přinese lepší servis pro návštěvníky.

Nové vstupné zavádí muzeum od 1. února. Oproti dosavadní jednotné vstupence do Arcidiecézního muzea Olomouc i Muzea moderního umění, která stála 50 korun, si lidé budou moci vybrat, zda si koupí vstupenku do jednoho, nebo do obou objektů. „Základní vstupenka do jednoho objektu bude stát sedmdesát korun, do obou budov pak stovku. V platnosti samozřejmě zůstává poloviční vstupné pro vybrané skupiny a nabízíme i rodinnou vstupenku,“ řekl ředitel muzea Michal Soukup. Rodinné vstupné bude 140 korun do jednoho a 230 korun do obou objektů.

Změnu ředitel vysvětluje zvýšenými nároky zřizovatele na soběstačnost a přiblížením výše vstupného podobným institucím v České republice. Cenu vstupenek se neměnila od roku 2006. „V porovnání například s Národní galerií, Moravskou galerií, ale i dalšími muzei umění, které nabízejí srovnatelně bohatý program výstav a doprovodných akcí, se nám dosavadní vstupné jevilo jako neudržitelné,“ doplnil Soukup.

Změny nastanou také u dnů s volným vstupem a komentovaných prohlídek. Zdarma si lze výstavy a stálé expozice i nadále prohlédnout každou neděli, středy budou bezplatné každý první týden v měsíci. „Každou první středu v měsíci počínaje březnem budeme mít nejen vstup zdarma, ale také prodlouženou otevírací dobu, a to do osmi večer. Podobně jako galerie ve světě chceme do tohoto výjimečného dne soustředit i atraktivní doprovodný program, animace, besedy, koncerty nebo komentované prohlídky výstav,“ vysvětlil ředitel. Oproti dosavadní praxi budou prohlídky výstav s kurátory bezplatné. Zdarma zůstanou také animační programy pro školy.

Další novinkou je provázání vstupného v Arcidiecézním muzeu Olomouc, olomouckém Arcibiskupském paláci a v Arcibiskupském zámku a zahradách v Kroměříži. Konkrétní podobu tak nabývá projekt Duchovní Osa Moravy, jehož cílem je intenzivnější využití potenciálu Olomouce a Kroměříže v oblasti cestovního ruchu. „Se zahájením turistické sezony turistům nabídneme balíčky společných vstupenek do dvou nebo všech tří objektů, jejichž návštěvou získají úplný přehled o významu a šíři aktivit spojených s tisíciletým působením olomoucké arcidiecéze na Moravě,“ vysvětlil iniciátor projektu a zástupce ředitele muzea Ondřej Zatloukal.

Za důležitý úkol v letošním roce považuje Soukup hladký průběh integrace Divadla hudby. „Dohodli jsme se, že beze změn dokončíme tuto sezónu. Do června tedy zůstáváme také u našich tiskovin, plakátů a internetových stránek, ke sloučení s muzejním webem a propagačními tiskovinami dojde od září. Už nyní ale budeme náš program doplňovat o akce doprovázející výstavy v muzeu,“ řekl dramaturg divadla Alexandr Jeništa.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.