V Lucembursku umí přeprogramovat buňky

Ilustrace: SXC
úterý 17. září 2013, 08:21 - Text: Kateřina Černohorská

Vědci z lucemburské univerzity vyvinuli model, který dokáže předvídat, z jakých buněk může speciální počítačový systém vytvořit buňky jiné. Například buňky pokožky se tak dají přetransformovat v buňky nervové. Celý proces lze prý uskutečnit naprosto bez účasti kmenových buněk. O výzkumu informoval univerzitní server.

Všechny buňky v lidském organismu pocházejí z embryonálních kmenových buněk, které se dále dělí a diferencují na jednotlivé typy, přičemž ale tkáň buňky zůstává neměnná. Kožní buňka se tedy nemůže samovolně přeměnit na nervovou buňku či buňku srdečního svalu. Díky novému objevu by to v budoucnu mohlo být proveditelné.

„Lékaře možnost takových změn zajímá, protože by byla přínosná pro regenerativní medicínu,“ vysvětlil Antonio del Sol, který projekt vedl. Využití počítačové přeměny buněk by podle něj bylo velmi rozsáhlé. Pacienti s onemocněním nervové tkáně by díky novému objevu mohli v budoucnosti dostávat zdravé buňky ze své vlastní kůže, které by počítačový program přeprogramoval. Tyto by pak lékaři implantovali do nemocné tkáně, případně by mohli tkáň zcela nahradit. Proces by mohl mimo jiné pomoci léčit i vážná onemocnění, například Parkinsonovu chorobu.

Techniky pro mobilní programování buněk jsou ovšem stále v plenkách. První úspěšná přímá přeměna kožních buněk na nervové proběhla v roce 2010. Jisté už tedy je, že přepínání mezi různými buněčnými liniemi možné je, biology i lékaře ovšem stále čeká mnoho práce, než bude metoda aplikovatelná i v lékařské praxi.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.