V Liberci se bude studovat zdravotnické záchranářství

Simulace záchranářského zákroku.
Foto: Radek Pirkl
sobota 30. května 2015, 07:35 - Text: Jana Opočenská

Už na příští akademický rok si mohou zájemci o studium zdravotnického záchranářství podat přihlášku na Technickou univerzitu Liberec. Nový bakalářský obor vznikal na Ústavu zdravotnických studií dva roky, výuka odstartuje v říjnu. Univerzita na jeho přípravě spolupracovala s Krajskou nemocnicí Liberec a se složkami Integrovaného záchranného systému.

Přihlášky ke studiu přijímá Ústav zdravotnických studií do 4. září. „Přijmeme zhruba třicet uchazečů s ukončeným středním vzděláním, kteří prokážou potřebnou fyzickou zdatnost. Součástí přijímacího řízení jsou i talentové zkoušky. Budoucí záchranáři při nich musí uplavat sto metrů, uběhnout na čas sto metrů a na výdrž až patnáct set metrů,“ řekl rektor Zdeněk Kůs.

Podle generálního ředitele Krajské nemocnice Liberec Luďka Nečesaného je obor ve zdravotnictví velmi žádaný. „Absolventi mohou v nemocnici pracovat na ARO nebo na urgentním příjmu. Krajská nemocnice Liberec je schopna přijmout všechny záchranáře, kteří z toho oboru vyjdou,“ uvedl Nečesaný.

Garantem studijního oboru je profesor Karel Cvachovec, který je uznávanou kapacitou v oboru urgentní medicíny. Podle něj obor Zdravotnický záchranář odpovídá současnému trendu převést některé lékařské služby do nelékařských činností. „Pro jeho výuku jsou na Liberecku vynikající podmínky. Je zde špičková krajská nemocnice a integrovaný záchranný systém je na vysoké úrovni," prohlásil Cvachovec.

Liberečtí studenti dostanou možnost absolvovat v rámci studia stáže nejen v liberecké nemocnici a na záchranné službě, ale vyzkoušejí si i náročnost zásahů u hasičů, v těžkém terénu horské služby a v náročných podmínkách vodních záchranářů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.