V Liberci debatovali o studiu bez bariér

Foto: TUL
středa 1. října 2014, 09:04 - Text: Jana Opočenská

Na 120 odborníků z českých, slovenských a polských univerzit se zúčastnilo devátého ročníku konference Vysokoškolské studium bez bariér. Na půdě Technické univerzity v Liberci společně řešili otázky bezbariérového přístupu v univerzitním prostředí. Jedná se o největší konferenci svého druhu v Česku.

„Předností liberecké konference je to, že se na ní setkávají odborníci z univerzitních poraden s pracovníky dalších organizací zaměřených na lidi s hendikepem. Teoretická diskuze proto často zabíhá do témat praktických zkušeností a reálných situací,“ vysvětlila Iveta Pospíšilová z Akademické poradny a centra podpory liberecké Technické univerzity.

Na konferenci vystoupili členové neziskových organizací podporujících hendikepované, kteří zástupcům univerzity předvedli nejrůznější kompenzační pomůcky. Do diskuze přispěli i nevidomí, neslyšící a lidé na vozíku.

„Zažil jsem éru, kdy lidé s postižením byli ze společnosti vyobcováni do ústavů, a jsem rád, že jsem se dožil toho, že jsou dnes začleňováni do společnosti a mohou díky úsilí mnohých zde přítomných také studovat na vysoké škole,“ řekl prorektor liberecké univerzity Pavel Němeček.

Konference se v Liberci koná od počátku devadesátých let. V té době šlo o jedno z prvních univerzitních pracovišť tohoto druhu u nás.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.