V Česku vzniká první genetická banka živočichů

lustrační foto: Freeimages
pátek 2. ledna 2015, 14:27 - Text: Jana Opočenská

Ve vyspělých evropských státech běžná praxe, u nás přicházející novinka. Po několika letech diskuzí se v Česku začíná s budováním sítě genetických bank živočichů žijících na našem území. Na projektu, který se zahájí tento rok, se podílejí odborníci s Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR a Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s Natural History Museum při Univerzitě v Oslu.

„Genetická banka, již chceme vybudovat, by měla shromažďovat a uchovávat materiál, který je cenný. Zaprvé tedy chceme archivovat vzorky umožňující mapování současné variability vzácných a ohrožených druhů. Pak budeme shromažďovat důležitý genetický materiál získaný v průběhu jiného výzkum, aby se dal využít pro další badatelskou práci, a to včetně vzorků druhů z rozvojových zemí, které jsou nedostatkové,“ vysvětlil jeden z hlavních koordinátorů projektu Michal Vinkler z katedry zoologie pro časopis iForum.

V bance se budou také uchovávat reprezentativní vzorky co nejširšího spektra druhů pro mapování změn genetické diverzity v čase. Vzorky budou tvořit živá vajíčka, spermie či embrya živočichů nebo jejich DNA a RNA. Až bude síť vzorků vypracovaná, připojí se do mezinárodní databáze, takže s českým materiálem budou moct pracovat i zahraniční vědci.

V polovině února se v rámci pravidelné konference Zoologické dny bude v Brně konat první setkání zástupců institucí, které by se mohly do budování banky zapojit.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.