V Centru jazykového vzdělávání FF UP se sešli zástupci jazykových center filozofických fakult z ČR a SR

Ilustrační foto: archiv CJV FF UP
úterý 27. října 2015, 13:11

V pátek 16. října 2015 se v Centru jazykového vzdělávání FF UP konala konference „Trendy v jazykovém vzdělávání v terciární sféře v jazykových centrech na filozofických fakultách v České republice a na Slovensku II.“ Po úspěšné první konferenci „Trendy I“ konané na Katedře aplikované lingvistiky v listopadu 2013, na níž se představila jednotlivá jazyková pracoviště z filozofických fakult z České a Slovenské republiky a kde byly sdíleny lingvodidaktické poznatky, informace a zkušenosti, se v pořadí již druhá konference věnovala problematice testování a měření jazykových kompetencí v terciární sféře.

Na konferenci bylo zastoupeno celkem osm center jazykového vzdělávání z České a Slovenské republiky. Ze Slovenska se zúčastnili odborníci z Univerzity Komenského v Bratislavě a v Trnavě, z Univerzity Pavla Josefa Šafaříka v Košicích. Z České republiky z Univerzity Karlovy v Praze, Masarykovy Univerzity v Brně, z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, z Vysoké školy Škoda Auto v Mladé Boleslavi a z Univerzity Palackého v Olomouci. Zazněly zde podnětné příspěvky k problematice testování a měření jazykových kompetencí v rámci výuky angličtiny, němčiny, francouzštiny, italštiny a češtiny pro cizince. Příspěvky se týkaly jak testování v průběhu semestru, tak dílčích zkoušek na závěr celého kurzu. Dále se prezentující věnovali otázkám certifikace jazykových znalostí, férovosti v jazykovém testování, nebo relevantním typům testových úloh a testování jednotlivých kompetencí – čtení s porozuměním, písemný projev, poslech s porozuměním, ústní projev. Velmi přínosnými byly zejména příspěvky týkající se standardizace závěrečné jazykové zkoušky v souladu se Společným evropským referenčním rámcem pro jazyky Rady Evropy.

Účastnící vyjádřili spolu s organizátory z CJV FF UP přání pokračovat v tradici konání odborných konferencí k současným trendům v cizojazyčném vzdělávání na vysokých školách a univerzitách v České a Slovenské republice. Konference „Trendy v jazykovém vzdělávání v terciární sféře v jazykových centrech na filozofických fakultách v České republice a na Slovensku III“ je plánována na podzim 2017.

Jiří Nový, Alena Rošková CJV FF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.