V Brně vznikla aplikace na rozpoznání rostlin

Experti odešlou zhruba polovinu odpovědí do hodiny.
Foto: online.muni.cz
úterý 15. července 2014, 11:20 - Text: Jana Procházková

Vyfotit v aplikaci celou rostlinu i s detailem listu nebo květu – takto jednoduše se dá zjistit název rostliny a další potřebné informace. Službu FlowerChecker vytvořili doktorandi z Masarykovy a Mendelovy univerzity v Brně. Aplikaci pro operační systém Android využívají tisíce lidí na třech kontinentech, uvedl zpravodajský portál Masarykovy univerzity Online.muni.cz.

Po vyfocení rostliny se požadavek zobrazí na interním webu botaniků. Odborníci pošlou uživateli zpět latinský a český, případně anglický název rostliny. Dále mohou přidat například údaje o tom, jak se o květinu starat nebo kde roste. „Zhruba u poloviny požadavků reagujeme do 60 minut, odpověď ale garantujeme do 24 hodin,“ uvedl Ondřej Vild, který je zodpovědný za tým botaniků. Pokud si odborníci nejsou jisti identifikací, přidají k názvu rostliny i procento, na kolik je jejich určení přesné.

V týmu spolupracovníků jsou i zahraniční odborníci. „Zpočátku určovali rostliny kamarádi a spolužáci a po čase mě napadlo kontaktovat i botaniky ze Spojených států. V současnosti máme ve dvacetičlenném týmu pět zahraničních odborníků, kteří odpovídají na dotazy,“ dodal botanik Vild.

Podle informatika Ondřeje Veselého, spoluzakladatele služby FlowerChecker, tuto aplikaci nejvíce využívají zahraniční uživatelé. Tvůrci chystají i verzi pro systém iOS.

První použití aplikace je zcela zdarma, každé další určení rostliny stojí dvacet korun. Pokud uživatel nepřijme odpověď, neplatí nic. Přesnost odpovědi má také vliv na cenu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.