V boji proti islamistům zemřel lékař, absolvent UP

Repro: Žurnál UP
úterý 31. května 2016, 10:43 - Text: Ivana Pustějovská, Velena Mazochová

Na severu Iráku zemřel v boji proti Islámskému státu kurdský lékař, který byl absolventem Univerzity Palackého. Doktor Rezgar Sivejlí Rašíd před lety uprchl z Iráku a vystudoval v Olomouci medicínu.

„Mohu potvrdit, že ráno 29. května padl u Mosulu lékař, brigádní generál, který měl i české občanství. Do tehdejšího Československa uprchl před režimem Saddáma Husajna,“ uvedla pro Žurnál mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Jak dodala, Univerzitu Palackého absolvoval v roce 1988.

„Všechny válečné konflikty jsou z podstaty tragické. V případě smrti našeho absolventa Rezgara Sivejlího Rašída vidíme, jak je současný svět provázaný a že vzdálená válka zasahuje až do našeho nejbližšího okolí. Generál doktor Rašíd mimo jiné zachraňoval a ošetřoval raněné v první linii a Univerzita Palackého vzdává čest jeho památce," řekl rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Na svého bývalého spolužáka vzpomněl i někdejší student olomoucké lékařské fakulty Imad Hamdanieh, který v současné době působí jako gynekolog v Poliklinice Olomouc. „Studovali jsme spolu, nebyli jsme sice ve stejném ročníku, promoval o rok později než já, ale znal jsem ho dobře. Jeho manželka je Češka, má tady i dceru a po studiích tady i nějakou dobu pracoval. Byl to velice příjemný a solidní člověk, jako Kurd byl velmi zainteresován do kurdské otázky. V pozici vojenského lékaře do České republiky dokonce posílal zraněné z válečného konfliktu, byl aktivní v rámci tamního zdravotnictví i ve vztazích s Českou republikou,“ uvedl Imad Hamdanieh.

O případu doktora Rašída podrobně informoval server Reflex.cz. v reportáži Markéty Kutilové a Lenky Klicperové (Lidé a země). „Osmapadesátiletý plukovník Rašíd byl členem kurdských bojových jednotek zvaných Pešmerga a o víkendu se účastnil velké ofenzívy proti pozicím IS u města Mosul, které je centrem Islámského státu v Iráku. Pešmergům se během ofenzívy podařilo islamisty vytlačit z osmi kurdských vesnic a donutit je k ústupu. Jenže ti v reakci na porážku poslali proti Kurdům deset sebevražedných aut,“ popisují sled událostí autorky. Obětí jednoho z útočníku se stal i doktor Rašíd.

Podrobněji ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.