Úspěšný eko dům informačním centrem ČVUT

Energeticky soběstačný dům vznikl jako výminek pro lidi ve věku 50+.
Foto: airhouse.cz
sobota 6. prosince 2014, 09:40 - Text: Jana Opočenská

Energeticky soběstačný dům Air House, s nímž studenti ČVUT získali třetí místo na mezinárodní soutěži Solar Decathlon v Kalifornii, našel nové uplatnění. Nyní slouží jako informační centrum Českého vysokého učení technického. Nové místo našel uprostřed univerzitního kampusu před stavební fakultou.

„Úspěšný studentský projekt ve funkci informačního centra bude inspirací pro další studenty a u veřejnosti bude vzbuzovat povědomí a zájem o solární energii a architekturu šetrnou k přírodě,“ uvedl rektor ČVUT Petr Konvalinka.   

Kromě úspěchu na mezinárodní soutěži projekt letos v říjnu také zvítězil na E.ON Energy Globe Award ČR v kategorii mládež, kde získal ekologického „Oskara“.

Air House je prototypem energeticky nezávislého domu inspirovaný venkovskou architekturou. Elektrickou energii mu zajišťuje 33 fotovoltaických panelů. Je celý ze dřeva včetně nosné konstrukce, tepelné izolace, fasády, vnitřních povrchů i vestavěného nábytku. Tým autorů ekologického domu se skládá z 26 studentů fakulty architektury, stavební, elektrotechnické a strojní. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.