Úspěšné české jubileum na International Philosophy Olympiad

úterý 26. května 2015, 10:05 - Text: (Redakční pošta)

Ve dnech 14. až 18. května 2015 se Česká republika již popáté zúčastnila Mezinárodní filosofické olympiády (International Philosophy Olympiad, IPO) pořádané tentokrát v estonském univerzitním městě Tartu.
Počátky české účasti na IPO se datují k roku 2011, kdy při Katedře filozofie Filozofické fakulty Univerzity Palackého založil doc. Tomáš Nejeschleba soutěž pro studenty středních škol nazvanou Nebojme se myslet! Klání studentů předposledních a závěrečných ročníků středních škol z celé České republiky spočívalo v sepsání filosofické eseje na jedno ze čtyř zadaných témat. Eseje byly následně vyhodnoceny dvěma anonymními posuzovateli, členy či doktorandy KFI, a to na základě pěti kritérií: vztaženost k tématu, filosofické porozumění, přesvědčivost argumentace, koherence a originalita. Během uplynulých pěti let, kdy se soutěž ustálila a stala nejvýznamnější českou filosofickou soutěží vůbec, zavítalo na Filozofickou fakultu téměř tisíc studentů středních škol. Mnoho z nich se pak do Olomouce vrátilo, nyní již v roli studentů Univerzity Palackého.

„Jak se na gymnazistu sluší, měl jsem před soutěží nějaký základní přehled o filosofii. Nevěnoval jsem se jí ovšem nijak zvlášť, moje zájmy šly jiným směrem. Řada náhod ovšem vedla k tomu, že jsem byl přihlášen na Nebojme se myslet. Popravdě řečeno, nerad soutěžím a moje znalosti z humanistického spektra byly proti jiným spolusoutěžícím dost tristní. Právě proto byl úspěch, kterého jsem dosáhl, dost nečekaný a radostný. Bylo to pár chvil života, kdy jsem se necítil jako student něčeho, ale jako opravdový myslitel – filosof. Nebojme se myslet netestovala moji paměť nebo moje vzdělání, ale opravdu moji schopnost kreativně přemýšlet. Tehdy jsem pochopil, jaká filosofie umí být oproti mnohým jiným vysokoškolským oborům, které často učí pouze pamatovat. Naučit se myslet je předpokladem pro to něco vymyslet, a proto v Olomouci studuji filosofii,“ uvedl student již třetího ročníku filosofie, historie a psychologie na FF UP Jaromír Škoda, jeden z prvních výherců soutěže.

Neméně významným úspěchem bylo, že se hned v úvodním ročníku Nebojme se myslet podařilo splnit náročná kritéria International Philosophy Olympiad, díky čemuž byla česká soutěž uznána jako kvalifikační kolo pro IPO. Na mezinárodní soutěžní setkání studentů filosofie a jejich vyučujících, kam byla každá země oprávněna vyslat dva studenty a dva pedagogy, tak letos zavítal již desátý český studentský zástupce. Od roku 2011 proběhly IPO ve Vídni, norském Oslu (2012), dánském Odense (2013), litevském Vilniusu (2014) a estonském Tartu (2015). Právě poslední účast české delegace, vedené dr. Janem Čížkem z Katedry filozofie, přinesla první významný úspěch také na mezinárodním poli. Studentka Gymnázia v Třebíči, Alžběta Vítková, získala od Mezinárodní poroty čestné uznání za svoji francouzskou esej.

„Díky této olympiádě jsem se mohla seznámit se smýšlením vrstevníků z různých koutů světa, s různými osudy, s různými názory. I přes neshody (disagreements), které dokonce byly hlavním tématem letošního ročníku IPO, se mi totiž otevřely oči vůči jiným pohledům na stejné věci, získala jsem něco jako ‚kritického ducha‘, který mi umožňuje analyzovat problémy do daleko větší hloubky než dříve. Říct, že po soutěži se ze mě stal jiný člověk, by nejspíš znělo trochu nadsazeně, nicméně tato týdenní zkušenost posunula mé myšlení o hodně dopředu,“ líčí oceněná Alžběta Vítková, kterou v nebližší době čeká maturita a volba vysoké školy.

V následujících letech nás čeká IPO např. v belgickém Gentu nebo nizozemském Rotterdamu. Vzhledem ke stále se zvyšující kvalitě esejí a rostoucímu zájmu o filosofii mezi mladými lidmi obecně můžeme směle věřit v zisk dalších ocenění. Poděkování za pomoc při realizaci soutěže, a to jak českého kola tak i účasti na IPO, si zaslouží členové a doktorandi KFI a také vedení FF UP, které soutěž od samého počátku podporuje.

Mgr. Jan Čížek, Ph.D.
hlavní organizátor soutěže a vedoucí české delegace na IPO


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.