UPoint otevřen!

UPoint otevřel rektor Jaroslav Miller včera rozvázáním mašle. Dnes stačilo prosté odemknutí.
Fotogalerie: Vladislav Galgonek a Pavel Konečný
čtvrtek 16. dubna 2015, 14:09 - Text: Pavel Konečný

Od dnešního pravého poledne má univerzita nový UPoint. Informační centrum s obchodem v domě U Černého psa zaplavil hned od začátku dav studentů. O den dříve UPoint slavnostně otevřel rektor Jaroslav Miller rozvázáním modré mašle.

Veřejnosti se UPoint otevřel s tóny skladby Heartbeats José Gonzaleze. Jako první překročila práh UPointu v prvním dni otevření studentka molekulární a buněčné biologie Kateřina Kubáňová z přírodovědecké fakulty.

„Moc se mi líbí, interiér je pěkně udělaný a zboží je cenově dostupné,“ zhodnotila Kubáňová. Příští rok bude díky Merillově programu studovat v USA a plánuje, že vycestuje v univerzitním oblečení. „Už jsem byla na několika zahraničních univerzitách a vždy jejich obchod byl nějakým způsobem součástí univerzity. V Americe, kde jsem byla o prázdninách, chodí studenti jen v univerzitním oblečení. Patří to k image,“ podotkla Kubáňová.

První nákup

Mezi prvními kdo nakukoval ještě přes zavřené dveře, byl student biofyziky Jindřich Švihel. K prvnímu nákupu mu pak stačilo deset minut. Triko s logem univerzity si vyhlídnul už předem na facebooku. „Vyloženě jsem se na to těšil,“ potvrdil. Kromě triček a módní kolekce, kterou Švihel považuje za povedenou, ocenil ještě kožené peněženky.

Poděkování prorektora Petra Bilíka patřilo:

rektorovi za odvahu

rodině Navrátilově, které patří dům a poskytla univerzitě výhodné nájemné.

Pavlu Absolonovi, jehož tým z technického oddělení rektorátu se postaral o rekonstrukci

- kvestorovi Jiřímu Přidalovi za mimořádnou trpělivost

- architektonickému studiu Ječmen

- společnosti Interexpo

Matěji Dostálkovi, Kristýně Erbenové, Alici Kouskové, Alex Monhartové za módní kolekci

- Petře Jungové z oddělení veřejných zakázek

- grafikovi Radimu Měsícovi, jenž navrhl předměty, a Ondřeji Martínkovi, který je vybral

Lence Matouškové, vedoucí UPointu, a její kolegyni Romaně Jandové

Barboře Borákové z konferenčního servisu

manželům Dzikovým a Vydavatelství UP

nakladatelství Academia

Olomouckému kraji, který přispěl na provoz UPointu

městu Olomouc za vstřícný přístup

Úřadu práce

studentům, kteří se postarali o zprovoznění

„Moje ležérní oblečení odkazuje na atmostéru UPointu, která by měla být přátelská a vysoce neformální, protože UPoint by měl plnit úlohu relaxačního centra pro studenty i akademiky. Mohou si tady půjčit nebo koupit knížku a dát si kafe,“ řekl při včerejším otevření rektor.

A vůně kávy Kodó ze speciálního kávomatu včerejší i dnešní otevření provázela. „Je výborná,“ potvrdila Lucie Trejtnarová, studentka ruské filologie a aplikovanou ekonomie. Návštěvníci UPointu si ji budou moci vzít s sebou nejen ven, ale třeba i do jeho čítárny.

Extrakt univerzity

UPoint je dílem architektonického studia Ječmen manželů Blažkových. „Byla to krásná úloha, je to takový extrakt univerzity,“ uvedl Lukáš Blažek. Terasovitý prostor sjednocuje stejnolitá podlaha. „Je to kompilát prodejny s čítárnou a posezením. Vždy se střídá velký světlý a malý temnější prostor,“ popsal Blažek, pro nějž se jednalo o výjimečnou zakázku.

Rektor Miller na slavnostním otevření poděkoval za realizaci prorektorovi Petru Bilíkovi a Radkovi Palaščákovi, vedoucímu oddělení komunikace. „Já jsem si něco vymyslel a oni to uskutečnili,“ komentoval s nadhledem slavnostní chvíli.

Prorektor Bilík uvedl, že existuje spousta lidí, kteří mají zásluhu na vzniku UPointu. „Od vizí k realizaci bývá někdy daleko a cesta trnitá. Často se říká, že ono to nepůjde... My vám dnes představujeme něco, co původně také nešlo,“ poznamenal Bilík a všem osobně poděkoval.

UPoint je nejen obchod a relaxační centrum, ale především informační místo. Pro uchazeče o studium, pro absolventy, přátele a sympatizanty univerzity. Je to vskutku extrakt univerzity, který oživí olomoucké Horní náměstí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.