UPoint hostil prvního polistopadového rektora Josefa Jařaba

Josef Jařab s moderátorem večera Janem Gregarem.
Foto: Ivana Pustějovská
středa 17. února 2016, 13:22 - Text: Ivana Pustějovská

O dětství, o Janáčkovi, o studiích i o pobytu v Americe vyprávěl včera večer první polistopadový rektor Univerzity Palackého Josef Jařab. Právě uznávaný amerikanista byl dalším z hostů série neformálních setkání UP host v UPointu na olomouckém Horním náměstí. Beseda byla součástí programu Akademických dnů, jimiž si univerzita připomíná 70. výročí obnovení vysokého učení v Olomouci po druhé světové válce.

Scénář UP hosta zahrnuje vždy kromě besedy i hudbu. Hodinu před začátkem setkání se pouští oblíbená muzika pozvaného hosta. Josef Jařab si zvolil kromě jiných i Leoše Janáčka.  „Myslím, že jsem hlavním šiřitelem hudby Leoše Janáčka v Americe,“ vyprávěl s úsměvem a vzpomínal, jak při svém studijním pobytu v roce 1969 v Americe zjistil, že tam tohoto skladatele téměř nikdo nezná. Po návratu tak začal posílat přátelům gramofonové desky s Janáčkovou hudbou. A proč se z Ameriky vlastně vrátil? Říkal, že vždycky ráno viděl mnohé Čechoslováky, jak běží pro noviny a nedočkavě hledají, jestli se už ve vlasti něco nestalo, nezměnilo. Jak čekají na každou zprávu. „Řekl jsem si, že čekat můžu doma a navíc tady ještě můžu i něco udělat.“

Řeč byla i o dětství, o rodném Hlučínsku, o studiích angličtiny a ruštiny v Olomouci v padesátých letech i o prvních pracovních zkušenostech, když začínal jako učitel češtiny pro cizince v Teplicích. Když se po letech dostal na Univerzitu Palackého, dvacet let pendloval mezi Ostravou, kde bydlel, a Olomoucí, kde učil. „Byl jsem v tu dobu asi nejsečtělejší amerikanista ve střední Evropě,“ vzpomínal na hodiny strávené četbou ve vlaku.

Novodobá historie školy je s profesorem Jařabem pevně svázána, stal se prvním polistopadovým rektorem. Vzpomínal na nelehké začátky, když byla ve městě ještě sovětská vojska, na obnovu fakult, kateder, oborů. Mluvil o tom, jak bylo složité získat kvalitní učitele a jak mu mnozí experti radili různá radikální řešení. „Ale já jsem byl přesvědčený, že se univerzita zcela změní, až když budeme schopni vychovat vlastní generaci doktorandů, což se děje teď,“ řekl emeritní rektor, který vedl školu v přelomové době. „Sepisuju paměti, uvidíme, zda budoucím rektorům k něčemu budou.“

Celou besedu natáčelo studentské Rádio UP Air, na jehož webových stránkách si ji také bude možné ve zkrácené podobě poslechnout.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.