Upíjení alkoholu zvyšuje u dětí náchylnost k jeho konzumaci

Ilustrační foto: Freeimages
středa 22. dubna 2015, 09:24 - Text: Kateřina Černohorská

Mnoho lidí svým dětem občas dovolí srknout si alkoholu, odborníci z americké univerzity Brown ovšem zjistili, že i jediný lok alkoholu v útlém dětství může vést k jeho pozdější vyšší konzumaci.

Výzkum se zaměřoval na více než 560 dětí, přičemž přibližně tři děti z každé desítky připustily, že dostaly alkoholu napít před šestou třídou. V deváté třídě pak byly tyto děti až pětkrát náchylnější ke konzumaci alkoholu než ty, které předtím loknout nedostaly. Přestože ovšem určitá spojitost mezi raným pitím alkoholu a pozdějším opíjením se podle odborníků existuje, není tak veliká, jak předpokládali. V deváté třídě se prý opíjelo pouze jedno z desíti dětí, které dříve dostaly loknout alkoholu.

„Netvrdíme, že jsou vaše děti odsouzeny ke zkáze, pokud jim dáte jako malým napít alkoholu,“ sdělila autorka studie Kristina Jacksonová, která vysvětlila, že i když děti v deváté třídě měly větší sklon alkohol pít, nezaznamenaly problémy s nezřízeným pitím. Dodala ale, že by rodiče měli více dbát na to, aby děti nepřicházely do styku s alkoholem, přičemž by jej neměli pouze odstraňovat z cesty, ale měli by dětem také rovnou vysvětlit, že alkohol není pro ně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.