UP: Vítejte doma, milí absolventi!

Začalo Absolventské setkání UP.
Fotogalerie redakce
sobota 10. září 2016, 06:02 - Text: redakce

Úsměvy, pozdravy, objetí, vzpomínky a slunečná Olomouc. Tak vypadal první den velkého Absolventského setkání Univerzity Palackého. Do města se sjeli absolventi ze všech koutů republiky i ze zahraničí, aby se po letech potkali se svými spolužáky, přáteli a učiteli a aby se podívali, jak se proměnila jejich alma mater.

Už od pátečního rána mířily první skupinky k univerzitnímu informačnímu centru UPoint, kde se od devíti hodin mohli absolventi registrovat. S modrou šňůrkou na krku v univerzitních barvách a s logem UP pak byli v ulicích města nepřehlédnutelní. Třeba jako dvě spolužačky Hana Tiefenbachová a Zuzana Štěrbová. „Absolvovaly jsme v roce 1977 na filozofické fakultě, obor angličtina – čeština,“ řekla Zuzana Štěrbová, která přijela z Příbora. Kromě setkání se spolužáky se těšila především na návštěvu fakulty. Její kolegyně je z Olomouce a s univerzitou byla v kontaktu i po skončení studia. „Protože jsem se věnovala hlavně angličtině, tak jsem samozřejmě docházela do knihovny, navíc dcera studovala na přírodovědecké fakultě, takže informace o univerzitě jsem stále měla.“

Křest kalendáře UP

Zátěžovou zkouškou prošel v první den UPoint. Nejenže v něm bylo registrační místo, ale konaly se tam besedy a absolventi také nakupovali. Na odbyt šla trička, propisky, hrnečky, medvídci. Odpoledne pak UPoint patřil Jindřichu Štreitovi. Slavný fotograf je absolventem UP a pro univerzitu připravil výběr fotografií pro stolní kalendář na rok 2017. Za účasti prorektora Petra Bilíka a několika desítek absolventů ho pokřtil. „Vybral jsem na pět desítek mých nejlepších fotografií a jsem velmi spokojen s výslednou podobou kalendáře,“ řekl Jindřich Štreit a téměř hodinu pak kalendář absolventům, mezi nimiž byli i jeho spolužáci, ochotně podepisoval.

Pohled ze střechy a Strom absolventů

Absolventi včera mířili na jednotlivé fakulty, aby nejen vzpomínali, ale také se seznámili s novinkami. Velkým lákadlem byla budova přírodovědecké fakulty. „Velmi jsem uvítala možnost přijet na fakultu v rámci Absolventského setkání. V roce 1994 jsem tu skončila dálkové studium optiky a optoelektroniky. Moc se těším a doufám, že tady najdu nějaké spolužáky. Od promoce jsem se viděla s málokterým. Jsem šťastná, že jsem tady. Je to báječná budova, to za mých časů nebylo,“ prozradila Helena Indrušová, která přijela ze Slovenska. Absolventi v hojném počtu využili možnosti projít si interiéry budovy za doprovodu proděkana Josefa Molnára a vyjet dokonce na střechu objektu, odkud se nabízejí úžasné pohledy na Olomouc.

Přírodovědci se mohou pochlubit i jednou novinkou. Parčík za fakultou od včerejška zdobí Strom absolventů, na jehož výsadbě se podíleli nejen zástupci minulého a stávajícího vedení fakulty, ale i sami absolventi. „Jedná se o lípu malolistou, která bude medonosná, takže krásně pokvete a bude hezky vonět. Doroste do výšky až 12 metrů a stejně široká bude i koruna. Ale toho se dočkáme za několik desítek let,“ řekla Lenka Kubáčová z provozu zeleně PřF.

Všechny cesty včera vedly do Olomouce

Do Olomouce se na setkání sjeli absolventi z celé republiky. Martina Levey, která studovala na filozofické fakultě bohemistiku a anglistiku, žije v Praze. „Těším se na spolužáky, máme si hodně co říci. Určitě posedíme v některé z olomouckých restaurací a tam se i dohodneme, čeho se společně zúčastníme z bohaté nabídky sobotního programu,“ plánovala usměvavá absolventka. Na filozofické fakultě začala studovat v revolučním roce 1989. „Když revoluce skončila, okamžitě jsem využila příležitosti a odjela do zahraničí. Myslím, že jsem byla jedna z prvních, které bylo dovoleno přerušit vysokoškolské studium. Rok jsem působila ve Velké Británii,“ dodala. Zkušenosti dobře využila, dnes má vlastní jazykovou agenturu.

Na teologickou fakultu jako první přišla hned po 16. hodině Eva Škrlová. I ona musela urazit pár desítek kilometrů. Přijela z Uherského Hradiště. Spolu se spolužačkou Ilonou Sedláčikovou se přišly podívat do míst, kde prožily hezká studentská léta. „Studovala jsem němčinu a křesťanskou výchovu, promovala jsem v roce 2003. Přišly jsme sem i s kamarádkou proto, že jsme měly k této fakultě užší vztah, sešla se tady dobrá skupina lidí a vyučující nám hodně dali.“

Na místo svého studia se vrátila i Veronika Moravcová, absolventka fakulty zdravotnických věd. „Studovala jsem tady bakalářský obor Všeobecná sestra, ale protože mě láká práce v domě pro seniory, tak ještě studuji na vyšší odborné škole sociální práci,“ uvedla. Na olomouckou univerzitu vzpomíná velmi ráda, tvrdí, že kromě řady informací zde získala schopnost samostatné práce a kritického hodnocení. „V Olomouci jsem ale jen jeden den, registrovala jsem se v UPointu a na tomtéž místě jsem si také hodně nakoupila. Utrácela jsem za trička, flešky, propisky, univerzita má hodně hezkých věcí,“ dodala absolventka z Letohradu.

Lékaři umělci

Některé fakulty připravily pro návštěvníky i kulturní program.  Na lékařské fakultě tak začalo Absolventské setkání vernisáží výstavy obrazů. Pro expozici Lékař umělcem zapůjčili svá díla do foyer Dostavby Teoretických ústavů lékaři Zdeněk Kolář, Zuzana Čupalková, Michaela Uhrová a Marek Zálešák. „Expozice dokumentuje, že vedle náročné lékařské profese, je čas i na náročného koníčka. Výstava je inspirující a věřím, že si člověk u ní i odpočine. Aktuálně bude mít i význam pro stávající studenty. Začíná totiž akademický rok a věřím, že když studentům bude nejhůř, mohou u těchto obrazů čerpat další síly do studia,“ řekl děkan fakulty Milan Kolář.

V jeho doprovodu si pak mohli absolventi prohlédnout i Teoretické ústavy. To přivítala například Milena Moravcová. „Chci si projít prostory, v nichž jsem studovala. Hlavně Ústav anatomie, ještě dnes totiž cítím formaldehyd,“ řekla s úsměvem Milena Moravcová, stomatoložka, absolventka lékařské fakulty z roku 1976. „Těším se, že si tady zavzpomínám na studentské časy. I když s nikým nejsem domluvená, myslím, že někoho z ročníku tu určitě potkám,“ dodala lékařka ze Šumperka.

Fakultní oslavy

Hned dvě fakulty včera také slavily. Právnická fakulta si spolu s absolventy, zaměstnanci a studenty připomněla 25 let od svého znovuobnovení. Děkanka Zdenka Papoušková také při této příležitosti pokřtila almanach, který mapuje moderní historii fakulty a zahájila výstavu fotografií. „Jsem velmi ráda, že jste si udělali čas a že jsme se tu sešli. Fakultu totiž dělali a dělají lidé. Naše fakulta je sice mladá, ale její věhlas je mezinárodní. Sami se dnes můžete přesvědčit, kam se za 25 let dostala. Do budoucna jí přeji spoustu dalších úspěšných let," řekla při slavnostním přípitku děkanka Zdenka Papoušková. „Přišel jsem hlavně za spolužáky a také se podívat na svou fakultu. Jsem mile překvapen, kam se posunula. Kdybych mohl, rád bych si studium se svými kolegy zopakoval,“ řekl Kamil Andree, absolvent z roku 1996. Většinu programu na právnické fakultě připravili studenti. Příchozí mohli například absolvovat netradiční prohlídku fakulty. Se speciálními indexy obcházeli stanoviště, kde se vraceli do studentských let. Hosté si také mohli vydražit umělecká díla, a podpořit tak studentské spolky při právnické fakultě.

Živo bylo do nočních hodin také na fakultě tělesné kultury v Neředíně, kde se páteční odpoledne a večer nesly ve znamení oslavy 25. výročí vzniku fakulty. Po slavnostním zasedání akademické obce s dortovým překvapením se k pracovníkům fakulty přidaly ke společnému vzpomínání a rokování také desítky absolventů tělovýchovných studií. Mimo jiné i skupina někdejších studentů učitelství tělovýchovy na pedagogické fakultě Kunča, Milča, Pozďa, Alča Koska a Vraťa Janík, kteří se od studií pravidelně scházejí. „Příteli, nepříjemně jste mě překvapil, přijďte příště. S pozdravem, Hodaň.“ „ Já vzpomínám nejvíce na paní Škrobánkovou, protože ta mě donutila chodit po kladině,“ překřikovali se při odpovědi na otázku, kdo z učitelů jim nejvíce utkvěl v hlavě.

Univerzita absolventy zajímá

Mnozí absolventi měli dobrý přehled o dění na univerzitě. Dokonce i o tom, jak si stojí ve srovnání s jinými školami. Třeba jako Jan Kučera, který promoval před pěti lety na pedagogické fakultě. „S některými spolužáky z hudebky se vídám celkem pravidelně. Věřím, že pro řadu těch, kteří se léta neviděli, bude Absolventské setkání velmi zajímavým zážitkem, které zpestří úžasný program. Univerzita Palackého si mezi vysokými školami vede velmi dobře v různých srovnávacích kritériích. Myslím, že stejně tak výtečně bude hodnoceno i její Absolventské setkání. Já osobně se moc se těším na koncerty v Redutě,“ dodal Jan Kučera.

Dnešek je ale nejen ve znamení slavnostního programu Absolventského setkání, ale také zlatých promocí na pedagogické a filozofické fakultě a stříbrné promoce na přírodovědecké fakultě. A právě účast na zlaté promoci a Absolventském setkání spojila i Jitka Pospíšilová z Hranic. „Absolvovala jsem filozofickou fakultu v roce 1965, angličtinu – ruštinu.“ S univerzitou jí stále pojí nejen vzpomínky a profesní vzdělávání. „Pro mě má Univerzita Palackého velký, dokonce i rodinný význam. Bydleli jsme nedaleko Olomouce a moji rodiče po válce přispívali na obnovení univerzity. Proto jsem si dnes vzala i prstýnek od máti, aby tady byla symbolicky se mnou,“ řekla Jitka Pospíšilová. Dění na univerzitě ji zajímá, na škole v současnosti studuje její vnučka.

Podrobný dnešní program Absolventského setkání najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.