UP host přivítá ředitelku univerzitní knihovny

Dalším hostem série večerů UP host bude Helena Sedláčková, ředitelka Knihovny Univerzity Palackého.
Foto:Velena Mazochová
pátek 25. března 2016, 07:10 - Text: Milada Hronová

Informační základna. A také komunitní a kulturní centrum.  To je současná Knihovna Univerzity Palackého s více než půlmilionovým knižním fondem a téměř celodenní otevírací dobou. O šíři jejích služeb, perspektivě, ale i o mnohém dalším bude v UPointu hovořit ředitelka stánku Helena Sedláčková.

Univerzitní knihovny, dříve převážně informační, vědecké objekty se striktními pravidly, se dnes mnohem více přibližují komunitním knihovnám, v nichž se uskutečňuje řada společenských akcí. A právě tento směr udává i současná šéfka Knihovny Univerzity Palackého Helena Sedláčková.

„Knihovna je místem setkávání, proto i tu univerzitní otvíráme komunitnímu knihovnictví. Odpovídá tomu i naše výzdoba, pořádáné besedy, literární čtení i výstavy,“ říká Helena Sedláčková. Nejdůležitější pro ni totiž je, že krásný historický objekt, Zbrojnici, navštěvují vesměs mladí lidé.

„A chtějí tady být celý den. Chtějí se tady potkávat, chtějí tady jíst i odpočívat. Proto děláme maximum, abychom jim vyšli vstříc, “ doplňuje Helena Sedláčková. Například otevírací dobou, která se ve Zbrojnici prodloužila až na dvaadvacet hodin denně. Knihovna je přístupná i v době rektorského volna, o Vánocích i ve Sportovní den UP. O spokojenost čtenářů, jejichž počet se během roku vyšplhá až k 29 tisícům, pečuje 70 zaměstnanců. Z nich 14 pracuje ve směnách.

To však zdaleka není vše, co je možné o univerzitní knihovně vědět. Řadu dalších informací nejen o ní, ale i o knihovnictví jako takovém, o Heleně Sedláčkové samé, nabídne UPoint už 29. 3. v dalším dílu besed UP host. Začne od 18 hodin, oblíbenou hudbu hosta je možné už poslouchat o hodinu dřív.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.