Univerzitu rozhýbal Sportovní den

Univerzita dnes celý den sportovala. Rektor vzal dvacítku lidí na Kosíř.
Fotogalerie: Žurnál UP
středa 13. května 2015, 16:30 - Text: (brz)

Akademici i studenti dnes využili rektorské volno k protažení těla. V nabídce hlavního organizátora Akademik sport centra bylo na padesát možností, každou využily desítky až stovky lidí.

„Sport je bezesporu bohulibá činnost. Navíc je to příležitost, jak se potkat s lidmi z jiných fakult, takže Sportovní den má i společenský rozměr,“ uvedl rektor Jaroslav Miller.

On sám vzal na cyklovyjížďku asi dvacítku lidí. Trasa dlouhá 28 kilometrů vedla na vrchol Velkého Kosíře. „Slibuji vám, že se zapotíte, možná až moc. Mám radši lesní pěšiny, nerad jezdím po cestách,“ varoval předem účastníky vyjížďky Miller.

Mezi nimi byla i Pavlína Kovářová z univerzitního vydavatelství. „Kosíř znám a mám něco našlapáno, snad to zvládnu,“ odhadovala. K rektorovi se připojil i programátor Dalibor Schotli. „Na Kosíři jsem byl naposledy v neděli. Z Hněvotína jsem tam ještě nejel,“ dodal.

V akademickém pelotonu byl i student z fakulty tělesné kultury Rostislav Kneisl, který má za letošek ujeto 800 kilometrů. Doufal ve výletní tempo. „Cestou určitě trochu pokecáme, rektora rád poznám,“ prohlásil Kneisl.

„Vrátil jsem se nadšen. I když jsem nepočítal s ženami, většina z nich zvládla náročnou trasu lesem, jiné zvolily kratší cestu. Nakonec jsme se všichni sešli v hospodě ve Slatinicích. I s turisty z přírodovědecké fakulty, kteří zdolali Kosíř pěšky,“ popsal svůj sportovní den rektor.

Běh parkem

Běžecký Memoriál Jiřího Hronka nabídnul v parku trasy od pěti kilometrů po maraton. Pořádající katedra informatiky vydala 80 startovních čísel, na 42kilometrovou trať si trouflo jedenáct z nich.

Na 20kilometrovou trasu se poprvé vydala studentka matematiky Lenka Hasalová. „Běhávám pravidelně třikrát týdně. Zatím jsem uběhla nejvíc šestnáct kilometrů, ale chystám se na půlmaraton, tak musím přidat,“ řekla před ranním rozběhem.

„Hodně lidí využilo desetikilometrové tratě. Nejlepší čas na deseti kilometrech byl pod čtyřicet minut,“ řekl za organizátory Miroslav Hruška. Radek Zaťko z Centra výpočetní techniky si ji vybral také. „Běželo se mi výborně! Běhám rád, ale v současné době ne často, protože jsem měl úraz. Dnes to byla pohoda, jsem spokojený, zaběhl jsem pod hodinu,“ shrnul.

Za kulatým nesmyslem

Filozofická fakulta zorganizovala i letos tradiční klání Pohár děkana. Trofej letos získal tým historiků před žurnalisty a politology.

Do volejbalového turnaje smíšených trojic se s chutí zapojily Radana Mejzlíková a Iveta Šoustalová.  „Volejbal hraju během roku v krajském přeboru za Třebíč a Sportovní den je pro mne hlavně odreagování. Pro studenty je to úleva a odpočinek před zkouškovým obdobím,“ ujistila Šoustalová, která studuje kombinaci tělesná výchova – přírodopis.

„Dřív jsem taky hrávala, ale tentokrát jde spíše o zábavu s kamarády. Zahrát si půjdeme i beachvolejbal a asi se podíváme na florbal,“ přiblížila výběr z programové nabídky budoucí učitelka tělocviku a češtiny Mejzlíková.

Kolik sportů umíš, tolikrát jsi akademikem

Příležitost k pohybu využil i Jan Šotek z oddělení údržby Správy kolejí a menz, který si vyzkoušel badminton. „Domluvený mám taky golf, bowling a lukostřelbu, co nejvíc stihnu. Aspoň se člověk trochu protáhne,“ potvrdil Šotek, který během roku jezdí také na kole a podniká pěší túry.

A studentka české filologie se zaměřením na editorství Tereza Gocníková dorazila do Sportovní haly, aby si zacvičila s profesionálním trenérem. „Odpoledne se chystám i na trampolínky,“ prozradila. 

Podle rektora Millera dnešní Sportovní den splnil svůj účel. „Akademický rok a zvláště letní semestr je dlouhý. Proto se hodí odpočinout si a protáhnout se,“ prohlásil Miller.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.