Univerzitou zněla tříkrálová koleda, rektor přispěl do sbírky

Tříkráloví koledníci s rektorem.
Fotogalerie: Milada Hronová
pondělí 6. ledna 2014, 11:14 - Text: Martina Šaradínová

Na rektorát, ale třeba i do menzy pro zaměstnance zavítali dnes Kašpar, Melichar a Baltazar s přáním šťastného nového roku a zvěstí o narození Ježíše Krista. Rektor Miroslav Mašláň tři krále přijímá každoročně, o čemž svědčil i křídový nápis K†M†B†2013 na dveřích jeho pracovny z loňského roku.

„Ušetřil jsem jim křídu, stačilo jen umazat trojku v letopočtu a nahradit ji čtyřkou,“ usmíval se rektor, který do kasičky vhodil z vlastních peněz dva tisíce korun. Letos obdaroval koledníky již podruhé, o víkendu ho totiž jedna ze skupinek malých dobrovolníků navštívila doma. Písmena, jež na dveře píší posvěcenou křídou, znamenají zkratku latinského Christus mansionem benedicat – Kristus požehnej tomuto domu.

„Považuji za pozitivní, že se sbírkou podpoří aktivity nejrůznějších dobročinných organizací. Snažím se na ně přispívat pravidelně, je to pro mě důležité,“ uvedl rektor.

V roli jednoho z králů vystoupil prezident Arcidiecézní charity Olomouc Bohumír Vitásek. „Cítím se v ní dobře. Můžeme přinášet radostnou zprávu o hledání a nacházení skutečných hodnot. Lidé reagují různě. Na ulici si někdo ani nevšimne, jiný po nás jen mrkne a někdo přijde s dárkem do pokladničky. Nejkrásnější dnes bylo setkání se ženou před radnicí, která nás oslovila s rozzářenýma očima. Řekla, že nám sice nic nemůže dát, protože nic nemá, ale velmi ráda nás vidí a naši činnost považuje za důležitou,“ uvedl Vitásek.

Netradiční koledníci dnes zavítali také na olomouckou radnici a hejtmanství a svoji pouť po významných institucích završili u arcibiskupa Jana Graubnera.

Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou se letos koná již počtrnácté. V Olomouci se do ní každoročně zapojuje více než tisíc dobrovolníků. Vloni koledníci ve městě a okolních obcích, tedy na území olomouckého děkanátu, vybrali přes 1,1 milionu korun. Peníze podpořily například zařízení, která pomáhají lidem bez domova, dětem z lokalit ohrožených sociálním vyloučením nebo lidem, kteří se stali obětmi trestných činů, živelných katastrof či domácího násilí.

Příspěvek do sbírky lze odevzdat i do kasičky na sekretariátu Charity Olomouc ve Wurmově ulici, další možností je odeslání DMS KOLEDA na číslo 87 777. Finanční dar je možné zaslat i na účet Tříkrálové sbírky, více informací je ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.