Univerzitní Wiki: nový prostor pro návody a užitečné informace z akademického světa

Univerzitní Wiki nabízí informace ze světa UP.
Repro: Žurnál UP
pátek 29. ledna 2016, 07:30 - Text: Ivana Pustějovska

Všechny návody a nápovědy na jednom místě, různé vychytávky i uživatelské tipy. Jasně, aktuálně a přehledně. To by měla nabízet univerzitní Wiki. Podílet se na jejím vytváření mohou všichni členové akademické obce Univerzity Palackého.

„S myšlenkou založení univerzitní Wiki přišli zhruba před rokem studenti pod vedením senátora Johna Gealfow z právnické fakulty. Využití této platformy pro návody a postupy v oblasti IT nás hned zaujalo. Doba, kdy téměř všechny počítače na UP používaly jednotný systém, je pryč. Na univerzitě se používají počítače, notebooky, tablety i telefony s různými verzemi systémů Windows, OS X, iOS, Android, Windows Phone a Linux. Vytvořit systém uživatelských návodů a nápověd a udržovat je aktuální, je tak složitější než dříve,“ vysvětluje David Skoupil, ředitel Centra výpočetní techniky UP, proč studentskou aktivitu vítá.

Podle Johna Gealfow není univerzitní Wiki konkurencí oficiálních webových stránek školy nebo sociálních sítí. „Vytváří třetí rovinu pro získávání informací. Webové stránky jsou stabilní, pomalu se mění a už z podstaty věci ne vždy mohou reagovat na aktuální změny. Informace na Facebooku zase vydrží jen pár desítek minut, než jsou překryty informacemi novými. Wiki je střední cestou. Má tu výhodu, že je dynamická, ale ne tak moc, aby se s vytvořeným obsahem nedalo v delším horizontu pracovat,“ vysvětluje Gealfow. Spolu s ředitelem CVT zdůrazňuje komunitní princip. „Wiki nebude projektem pár jednotlivců. Měla by to být práce celé komunity. Je zde mnoho studentů, kteří ve svém volném čase odpovídají na Facebooku na neustále se opakující dotazy. Právě v nich vidíme pilíře komunity, se kterými chceme pracovat a pro projekt je nadchnout,“ říká Gealfow a Skoupil doplňuje, že každý uživatel UP po přihlášení do redakčního systému Wiki svým portálovým jménem a heslem může opravovat nalezené chyby, upřesňovat postupy nebo založit nový dokument.

Kdo si právě teď otevře univerzitní Wiki, najde v ní spoustu návodů pro práci s informačními technologiemi na UP. Tomáš Babůrek z oddělení uživatelské podpory CVT věnoval několik měsíců výběru a aktualizaci různých postupů. „Vycházeli jsme ze zpracovaných návodů na portále univerzity, na webových stránkách, z podkladů knihovny UP i ze zdrojů katedry informatiky PřF. Články vždy obecně popisují danou službu, například e-mail, a následně konkretizují postup pro jednotlivá zařízení a systémy. Všechny návody jsou přeloženy i do angličtiny,“ říká Tomáš Babůrek.

Univerzitní Wiki samozřejmě nemusí být jen „úložištěm“ pracovních postupů v oblasti IT. Může reflektovat celou šíři aktivit univerzitního světa. „Je ale třeba dát pozor na přesnost a věrohodnost informací. U některých typů stránek budeme muset navrhnout režim moderace a jasné odlišení komunitních příspěvků a oficiálních stanovisek UP,“ připomíná David Skoupil.

Kontakt pro zájemce o spolupráci na univerzitní Wiki: john@gealfow.com


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.