Univerzitní vydavatelství slaví narozeniny obnoveným prvenstvím

Z porady Vydavatelství UP k přípravě výstavy k 25. výročí.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 26. srpna 2016, 07:24 - Text: Velena Mazochová

Vydavatelství Univerzity Palackého opět vystoupalo na první příčku žebříčku vysokoškolských nakladatelů v počtu vydaných titulů.  Podle oficiálních statistických údajů za rok 2015 dosáhla jeho produkce 450 publikací. Prvenstvím si tak zároveň nadělilo jeden z dárků k 25. výročí přeměny vysokoškolského edičního střediska na univerzitní vydavatelský dům.

Žebříček sestavený podle dat Národní knihovny ČR a Národní agentury ISBN zahrnul 13 vysokoškolských vydavatelských subjektů s produkcí neperiodických publikací, jejichž počet v roce 2015 přesáhl 100 nově vydaných knih. Na druhém místě se s 362 tituly umístila Masarykova univerzita, třetí byla Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava s 272 publikacemi. Statistiku české knižní produkce zveřejnil časopis Biblio, měsíční příloha Literárních novin.

Na špici stabilně

Olomoucké univerzitní vydavatelství se na přední pozici drží stabilně už mnoho let. „Nicméně první jsme byli poprvé v roce 2013, o rok později nás jen o sedm titulů předběhla Mendelova univerzita,“ zrekapitulovala ředitelka Hana Dziková.

Výborně si Vydavatelství UP vede také ve srovnání s komerčními vydavatelskými domy: v loňském roce se umístilo na třetím místě za Euromedia Group (467 titulů) a Albatrosem (954). Podle Hany Dzikové je ale jeho bilance ještě úspěšnější.  „Z našich výkazů vyplývá, že jsme v loňském roce vydali více než šest set publikací. Národní knihovna patrně neměla v závěru roku ještě zkatalogizována všechna data od vysokoškolských vydavatelů,“ vysvětlila ředitelka.

Tisícovky vydaných titulů

Za čtvrtstoletí existence univerzitního vydavatelství se tak roční produkce vydaných publikací navýšila více než šestinásobně. „V roce 1991, kdy bylo ediční středisko UP povýšeno na univerzitní vydavatelství, představovala jeho celková roční produkce kolem 100 titulů, a to s počtem zaměstnanců jen o něco menším, než je ten současný, tedy kolem 26 pracovníků,“ přiblížila Hana Dziková. „Celkem jsme od roku 1991 vydali 6 164 nových titulů. Od roku 2003 jsme spolupracovali s 1 531 autory, a to v některých případech opakovaně,“ doplnila.

Souběžně se také během let proměňoval obsah edičních záměrů a plánů. „V současné době se jednoznačně preferují monografie, zatímco učební texty jsou spíše opomíjeny. Souvisí to především se zvýšenou snahou o získání bodů v databázi RIV, do níž studijní literaturu nelze zařadit,“ konstatovala Hana Dziková.

Pozvánka na bilanční výstavu

Letošní jubileum připomene výstava připravovaná na začátek září v prostorách Vlastivědného muzea Olomouc. Představí průřez dosavadní produkce, dokumentující čtvrtstoletí vývoje jednotlivých publikačních řad. „Vydáváme osm druhů publikací, od monografií přes skripta až po učebnice nebo sborníky, a chceme, aby byl v každé řadě názorně vidět posun v naší práci. Z univerzitní knihovny a archivu jsme si vypůjčili tituly vydané od začátku devadesátých let,“ uvedla Hana Dziková.

Připravovanou expozici doprovodí almanach, který by měl shrnout historii univerzitní knižní produkce od vzniku edičního střediska až po současnost. „Středisko bylo zřízeno v polovině roku 1965 pro vydávání učebních textů.  Na začátku devadesátých let pak tehdejší ředitel Informačního centra UP a nynější kancléř UP Rostislav Hladký přišel s myšlenkou povýšit jej na univerzitní vydavatelství a v listopadu 1991 podal tento návrh rektoru Josefu Jařabovi,“ připomněla Hana Dziková.

Na vernisáž výstavy, která je plánována na 8. září, chce pozvat všechny zaměstnance, kteří univerzitním vydavatelstvím za uplynulé čtvrtstoletí prošli. „Snažíme se vypracovat jejich úplný seznam, byli bychom rádi, kdyby se přišli podívat,“ zdůraznila ředitelka. Pozvání směřuje také k účastníkům Absolventského setkání k 70. výročí obnovení Univerzity Palackého, kteří se do Olomouce sjedou o den později. „Termín otevření výstavy jsme zvolili záměrně tak, aby byla přístupná absolventům v rámci doprovodných akcí setkání,“ dodala ředitelka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.