Univerzitní vydavatelství nabídlo v tomto roce zajímavé novinky. A chystá další

Ředitelka Hana Dziková představila letošní tituly Vydavatelství UP.
Foto: Velena Mazochová
úterý 29. prosince 2015, 07:54 - Text: Velena Mazochová

Unikátní monografie, kvalitní učebnice nebo přístup na portál Google Books – takový je jen namátkový výčet novinek, s nimiž letos oslovilo čtenáře a autory Vydavatelství Univerzity Palackého. V následujícím roce chce přispět také k vytvoření úložiště pro digitální dokumenty a ke zvýšení citovanosti autorů.

Produkce Vydavatelství UP zahrnuje monografie, učebnice, sborníky i učební texty včetně studijních opor a objemem vydávaných titulů se dlouhodobě řadí do čela českých nakladatelů včetně komerčních. Podle přílohy Lidových novin Biblio si aktuálně drží třetí místo za vydavatelstvím Albatros a Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou v Brně. „S produkcí mezi 400 až 500 tituly za rok jsme skutečně na špici. Tuto pozici máme samozřejmě díky autorům, kteří by však bez grantů a projektové podpory své publikace u nás vydávat nemohli. Průměrný náklad máme jen kolem 130 kusů,“ upozornila ředitelka Hana Dziková.

Výběr z top titulů 2015

Mezi nejzajímavější novinky právě končícího roku se řadí publikace emeritního profesora filozofické fakulty Pavla Štěpánka Mecenáši Josefa Mánesa – portugalský rod Silva Tarouca a jeho vliv na českou kulturu, čerpající zejména z dochované vzájemné korespondence. Sleduje působení několika generací Silva Tarouců v českých zemích s důrazem na jejich pobyt v Čechách pod Kosířem „Právě sem byl často zván Josef Mánes, jenž přijímal četné objednávky od členů a přátel rodiny a měl zde bohaté společenské zázemí. Odtud podnikal cesty po Moravě i do ciziny, aby studoval lidové typy a folklor. Bezmeznou důvěru v Mánesův talent projevil zejména kněz P. Bedřich Silva Tarouca, který svého dávného přítele z dob studií na Akademii výtvarných umění v Praze vedl k českému vlastenectví. Významná je i Mánesova činnost pro druhou větev Silva Tarouca-Unwerth v Pohledu u Havlíčkova Brodu. Vzniklo tu několik prací, které patří k tomu nejlepšímu, co z jeho ruky vzešlo,“ popsal Pavel Štěpánek. V jednotlivých kapitolách najde čtenář také životopisné portréty jednotlivých významných členů portugalského rodu, který svým působením ovlivnil českou kulturu a společnost. 

Do oblasti výtvarného umění spadá také česko-německá publikace Kurt Gröger 1905 – 1952 Jaroslava Malivy, bývalého člena katedry výtvarné výchovy pedagogické fakulty, zaměřená na život a dílo malíře a šternberského rodáka, který vytvořil v období mezi světovými válkami dílo celoevropského významu. „Na základě náročné heuristické práce shromáždil autor malířovu tvorbu rozptýlenou po mnoha českých i zahraničních sbírkách. Unikátní monografie, kterou doprovází více než stovka barevných reprodukcí, tak představuje první ucelené a dosud nejobsáhlejší dílo věnované osobnosti Kurta Grögera,“ uvedla odpovědná redaktorka Vendula Drozdová.

Především studentům lékařských fakult a začínajícím radiologům je určena učebnice Základy radiologie, kterou zpracoval autorský kolektiv pod vedením přednosty Radiologické kliniky lékařské fakulty Miroslava Heřmana. „Učebnice je pilotním projektem, jehož prostřednictvím nabízíme publikaci v tištěné verzi a zároveň jako e-knihu,“ dodala Hana Dziková.

K významným titulům řadí také knihu prostějovského varhaníka Jiřího Mlčocha Varhany od teorie k praxi. „Jde o publikaci, která zatím na knižním trhu chyběla a je určena zájemcům o hlubší poznání varhan, především pak amatérským chrámovým varhaníkům,“ přiblížila Hana Dziková.

Přidaná hodnota: Googel Books, Google Play nebo DOI & CrossRef

Vedle nakladatelské činnosti se univerzitní vydavatelství dlouhodobě věnuje také moderním možnostem distribuce, prodeje a propagace své produkce. Letos k tomu výrazně přispěla smlouva uzavřená s největším světovým e-knihkupectvím Google Books včetně portálu Google Play, která umožňuje nabízet univerzitní produkci včetně publikací vydaných v cizím jazyce. „Podle doporučení fakult také zpětně doplňujeme dřívější publikace a v případě, že existují i v elektronickém tvaru, dáváme je přímo na Google Play, kde jsou k dispozici ke stažení. Je to jeden z dalších kroků, kterým se snažíme přispět ke zvýšení citovanosti našich autorů,“ zdůraznila ředitelka.

V této souvislosti připomíná i další aktuální službu pro akademické pracovníky, nabízenou na základě smlouvy s celosvětovou společností CrossRef - přidělování DOI neboli Digital Object Identifier. „Jde o tzv. křížové reference: každá odborná kniha obsahuje seznam literatury, který je zároveň seznamem citovaných autorů. Těm CrossRef přiděluje citační body a jednou měsíčně posílá přehled jejich citovanosti. Je to přidaná hodnota k naší činnosti a doufáme, že i významná služba pro naše akademiky,“ vysvětlila Hana Dziková.

V nastaveném trendu hodlá univerzitní vydavatelství pokračovat i v budoucnu. „UP připravuje zprovoznění  repozitáře – úložiště digitálních dokumentů.  V zájmu široké dostupnosti vydávaných odborných publikací bychom jej rádi využili pro volný online přístup k publikacím bez poplatků, tzv. open access,“ uvedla Hana Dziková. „Pokud budeme mít všechny digitální dokumenty uložené na jednom místě, získají neměnné URL, což je z hlediska přístupu k nim i citovanosti nezbytné.“


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.