Univerzitní gastronomie se představí na Garden Food Festivalu
Mrkvový krém, jelení nebo hovězí guláš v pivním chlebu a studentské špecle s uzeným masem a zelím – takové je degustační menu, které nabídne univerzitní menza návštěvníkům prvního regionálního festivalu dobrého jídla a pití. Svůj gastronomický talent představí také studenti v soutěži o nejlepší studentskou polévku. Víkendový Garden Food Festival ve Smetanových sadech otevře své brány v sobotu.
„Půjde o ukázku z celoročního jídelníčku a vše, včetně pečení pivního chleba, bude kompletně vyrobeno v univerzitní menze,“ přiblížil ředitel Správy kolejí a menz Leoš Jurásek kulinářskou nabídku univerzity, kterou návštěvníkům naservírují zaměstnanci v čele s šéfkuchařem Liborem Endlicherem.
„Menza se otevírá širší veřejnosti a volné kapacity poskytuje externím klientům i netradičním akcím. Guláš v pivním chlebu už zaznamenal příznivý ohlas při nedávných majálesových oslavách,“ doplnil Jurásek.
K unikátům food festivalu budou patřit také originální studentské polévky. Podle vlastního receptu je uvaří a zájemcům nabídnou studenti olomoucké univerzity v soutěži, k níž vyzvalo studentské rádio UP Air.
Karneval chutí
Milovníci klasických jídel i labužníci stranící experimentům ochutnají tradiční i moderní gastronomii, jídla ze špičkových regionálních restaurací a poznají nové kulinářské trendy. „Chceme lidem ukázat, že místní výrobci a restauratéři jsou stejně dobří nebo i lepší než jejich kolegové za hranicemi kraje či republiky,“ uvedl za organizátory Pavel Vysloužil.
Mezi lákadly se objeví loštický tvarůžek, vyzrálé hovězí z Uruguaye i z Opavska, mečoun i tovačovský kapr, žampion i bílý lanýž, husí játra z Maďarska i paštika z moravského králíka, zmrzlina z české slaniny i z jihoamerických papriček habanero, taštičky z jižního Polska i severního Nepálu, středoamerický zophobas i tuzemský cvrček, káva z italské i olomoucké pražírny, víno z Moravy i Chile, whisky ze Skotska i z Tršic.
Elita mezi šéfkuchaři
Na Výstavišti Flora se představí na sedm desítek vystavovatelů, které doplní výrobky regionálních farem, množství delikates, produkce velkých a malých pivovarů i nabídka kvalitních tuzemských a zahraničních vín. Jediným platidlem budou festivalové grešle, které si návštěvníci vymění při vstupu do areálu v kurzu 1 grešle za 25 korun.
Kulinářský piknik ve Smetanových sadech představí šéfkuchařskou elitu. Své umění předvedou šéfkuchař a moderátor pořadů o vaření Zdeněk Pohlreich, michelinský šéfkuchař Roman Paulus z pražského Alcronu nebo specialista na vaření s lanýži Radim Svačina. S šéfkuchařem olomoucké Atmosphere Romanem Loubalem budou během sobotního dopoledne vařit také hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil a primátor Olomouce Antonín Staněk.
Garden Food Festival se koná v sobotu a neděli ve Smetanových sadech. V sobotu bude otevřen od 10 do 20 hodin, v neděli od 10 do 17 hodin.
Podrobnosti ZDE.
Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.