Univerzita zve na inauguraci děkana lékařské fakulty Milana Koláře. Udělí také čestný doktorát Karlu Pacákovi

Ilustrační foto: Marek Otava
pátek 2. října 2015, 11:29 - Text: Velena Mazochová

Milan Kolář bude v úterý 6. října slavnostně uveden do funkce děkana lékařské fakulty. Na inauguraci naváže udělení titulu doctor honoris causa Karlu Pacákovi, světově uznávané osobnosti v oblasti endokrinní onkologie. Program začne v 10 hodin v Arcibiskupském paláci v Olomouci.  

Profesor Milan Kolář bude potvrzen ve funkci děkana pro své druhé funkční období. O jeho zvolení rozhodl fakultní akademický senát letos v dubnu. Děkanského postu se na další čtyři roky ujal 1. června a fakultu povede do května 2019.  

Čestný doktorát převezme endokrinolog a onkolog, profesor Karel Pacák. Univerzita mu jej udělí za mimořádný celosvětový přínos k rozvoji diagnostiky a nových metod pro léčbu neuroendokrinních nádorů. Zároveň ocení jeho dlouholetou spolupráci s Urologickou klinikou a III. interní klinikou Lékařské fakulty UP a Fakultní nemocnice Olomouc.  

Prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D. (* 1964)  

Lékařskou fakultu Univerzity Palackého absolvoval v roce 1988. I. a II. atestaci z lékařské mikrobiologie získal v letech 1991 a 1994. V roce 2007 byl jmenován profesorem pro obor Lékařská mikrobiologie. Od roku 2004 byl proděkanem, děkanem byl poprvé zvolen v roce 2011. Je prvním autorem nebo spoluautorem sedmi  monografií a 171 původních vědeckých publikací, z toho 73 v časopisech s impakt faktorem.  

Prof. MUDr. Karel Pacák, DrSc. (* 1958) 

Rodák z Českých Budějovic a absolvent Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy (1984) působí od roku 1991 v Národním institutu zdraví v Bethesdě jako vedoucí Oddělení pro klinickou neuroendokrinologii. Jeho výzkumný tým uvedl do praxe nové biochemické a zobrazovací metody, které představují průlom pro diagnostiku a lokalizaci vzácných neuroendokrinních nádorů, především feochromocytomu a paragangliomu. Stal se světově uznávaným odborníkem na toto onemocnění u dětí i dospělých. V dané oblasti výzkumu je zároveň celosvětově nejcitovanějším autorem, dosud publikoval více než 400 prací v odborných časopisech a přes stovku kapitol v lékařských monografiích.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.