Univerzita ve víru tance

Reprezentační ples.
Fotogalerie: Pavel Konečný
neděle 23. února 2014, 14:55 - Text: Pavel Konečný

Reprezentační ples včera propojil studenty a akademiky všech fakult univerzity. V hotelu NH Olomouc Congress plesaly více něž čtyři stovky lidí, jimž k tanci vyhrával swingový TOP Band Jana Smolíka i DJ Pavel Kadlec.

Večer zahájil komentovanými plesovými ukázkami z českých filmů emeritní profesor Jiří Fiala s elegancí Oldřicha Nového a vtipem postřižinského Pepina.

Na parket vpluli jako první manželé Millerovi a i Roman Vojtek, který večerem provázel, musel uznat, že tančili jako ve StarDance. Rektor Jaroslav Miller přitom přiznal, že je na plese po dvaceti letech.

„Tomu samozřejmě odpovídala míra paniky, ale i přípravy. Vždycky si říkám, když člověk do něčeho jde, tak to musí dělat pořádně, proto jsme si s manželkou zaplatili taneční kurzy,“ řekl Miller. Umí prý dobře waltz, jive, cha-chu, tango, valčík a polku. „Ale na foxtrot utíkám z parketu,“ řekl. Plesem a jeho atmosférou byl příjemně překvapený. „Jsou to příjemné prostory a jsou tady fajn lidi. Je vynikající potkat lidi, se kterými se člověk potkává pracovně, v úplně jiné poloze a situaci. Nepochybně to má blahodárný vliv potom na tu práci samotnou,“ prohlásil rektor.

Poprvé byla na univerzitním plese i studentka z prvního ročníku filozofické fakulty Tereza Šplínarová. „Nemám s čím srovnávat. Je to ale ples na úrovni, takový reprezentativnější, příjemná atmosféra i prostředí,“ uvedla. Podobně hodnotil ples i děkan filozofické fakulty Jiří Lach. „Letošní ples mi připadá lepší než ten loňský. Prostředí je kultivovanější a jeví se mi jako útulnější,“ prohlásil Lach.

Programem plesu se až do půlnoční tomboly prolínaly každou hodinu taneční ukázky klubu sportovního tance Quick Olomouc. Potřetí navštívil reprezentační ples univerzity student Josef Kaštil z fakulty tělesné kultury. „Ples je výborný, žije to tady a má dobře postavený program. Zdejší prostory se mi líbí mnohem více než v Regionálním centru, je to všechno na jednom místě,“ hodnotil Kaštil. Bohatý raut podle něj hodně lidí potěšil. On sám ale nejvíce očekával od tomboly. „Všiml jsem si tam dobrého pití, a protože zítra odjíždím na lyže, hodilo by se mi,“ vysvětlil.

Hlavní cenou v tombole s 56 položkami byl již pošesté brilantový prsten ze zlatnictví Rubringer v hodnotě 12 tisíc korun. Vyhrála ho proděkanka filozofické fakulty Dana Bilíková, která si jej ale moc neužila. Předala jej rektorovi, aby ho univerzita věnovala na dobročinné účely. „Tímto bych chtěl poděkovat za ušlechtilý čin a pokusím se jí koupit na příští olomoucké pouti nějakou náhradu,“ ohlásil rektor z pódia, za což oba sklidili bouřlivý potlesk.

Poté již následovala do dvou hodin volná taneční zábava.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.