Univerzita uvítá sedm stipendistů z Ukrajiny

Koláž: Žurnál UP
úterý 20. května 2014, 07:49 - Text: Martina Šaradínová

Od září využije nabídky studovat v Olomouci sedm studentů z Ukrajiny. Tři projevili zájem o nabízené obory na právnické fakultě, po dvou stipendistech uvítají filozofická a lékařská fakulta.

Studium Ukrajincům umožní zvláštní stipendijní program Univerzity Palackého, který škola zřídila s ohledem na politické dění v jejich zemi.

O stipendium mohli požádat posluchači druhého či třetího ročníku doktorského studia na Ukrajině. Během ročního pobytu budou muset publikovat nejméně jednu práci v recenzovaných či impaktovaných časopisech. Náklady na jednoho posluchače dosáhnou zhruba 150 tisíc korun.

„Očekávali jsme trochu větší zájem, ale možná byl omezený relativně přísnými podmínkami stipendijního programu. A určitý vliv zřejmě měla i současná složitá situace na Ukrajině. Nicméně věřím, že roční studium ukrajinských studentů v Olomouci bude přínosem nejen pro ně samotné, ale i pro univerzitu,“ uvedla prorektorka pro zahraničí Ivana Oborná.

Témata pro pobyt stipendistů nabídlo sedm z osmi fakult univerzity. Každý stipendista obdrží 13 tisíc korun měsíčně.

Zřízení stipendijního programu přislíbil rektor Jaroslav Miller letos v únoru během nepokojů na Ukrajině. V oficiálním prohlášení také odsoudil porušování lidských práv v zemi ze strany tehdejšího vládnoucího režimu. K myšlence podpořit perzekvované ukrajinské studenty se následně přidala i Univerzita Karlova.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.