Univerzita se připojuje k Olomoucké muzejní noci

K velkým lákadlům patří noční návštěva Pevnosti poznání.
Foto: Jan Andreáš
středa 18. května 2016, 07:34 - Text: (red)

Netradiční čas, netypická místa a atraktivní program, tak jednoduše je možné popsat Olomouckou muzejní noc. V pátek v noci si budou moci lidé prohlédnout muzea, galerie, kina, arcibiskupství nebo třeba kryt civilní obrany. Do programu se zapojuje i Univerzita Palackého, která nabízí k návštěvě hned několik atraktivních míst.

V laboratoři budou hořet „ďábelské plameny“

Hlavní budova přírodovědecké fakulty bude veřejnosti přístupná od 18 do 23 hodin. V Matematické kavárně si budou moci zájemci ověřit, jestli jim to „pálí“ i ve večerních hodinách. Svoje mozkové závity si pročistí při řešení kvízů, hlavolamů, logických úloh nebo u deskových her. Návštěvníci budou moci nahlédnout také do vědeckého zázemí fakulty, chemici pro ně připraví během exkurze i zajímavé pokusy. Večerní laboratoř prozáří například „chemické světlušky“ nebo „ďábelské plameny“.

Z terasy v šestém patře se pak příchozí budou moci pokochat pohledem na město a za příznivého počasí sledovat dalekohledem noční oblohu.

Anatomické muzeum

Ojedinělou příležitost nabízí Olomoučanům také lékařská fakulta. Otevře své anatomické muzeum, které slouží především k výuce studentů medicíny a veřejnosti není běžně přístupné. Návštěvníci si budou moci prohlédnout unikátní soubor vypreparovaných orgánů lidského těla – od mozku, srdce nebo plic až po kosti, klouby a svaly. Muzeum se nachází v přízemí Dostavby Teoretických ústavů a zájemci jej mohou navštívit od 18 do 22 hodin. Ve stejnou dobu budou moci nahlédnout i do některých dalších částí starých i nových Teoretických ústavů.

Kaple i knihovna

Kdo se vydá směrem do centra města, neměl by minout Umělecké centrum UP neboli Konvikt. „Zájemci budou mít možnost si od 19 do 22 hodin prohlédnout krásnou barokní Kapli Božího Těla,“ pozvala manažerka Uměleckého centra Jana Koulová.

Koho kroky zavedou až do Tereziánské zbrojnice, dostane od 18 do 24 hodin příležitost k návštěvě Knihovny Univerzity Palackého. Nejenže ho ochotní průvodci provedou, ale podívat se bude moct také na řadu unikátů, které knihovna schraňuje. „Připravili jsme hned dvě výstavy. Jednak příchozím představíme nejstarší knihy, tisky i časopisy, které máme ve fondech, a současně jim ukážeme i některá knižní ‚nej‘. Tedy nejmenší, největší nebo nejpůjčovanější knihu. Na památku pak od nás dostanou origami záložku vyrobenou ze stránek starých knih,“ řekla Helena Sedláčková, ředitelka Knihovny UP.

Věda v Pevnosti

Otevřeno bude mít o muzejní noci samozřejmě i Pevnost poznání. Od 18 do 23 hodin se budou moct návštěvníci zdarma podívat do expozice Věda v pevnosti. Erudovaní průvodci jim prozradí vše o životě vojenských jednotek. Dozví se i zajímavosti z oblastí zdravotnictví, stavebnictví, balistiky nebo kartografie. Dominantou expozice je vtipný komiksový příběh na dvanácti velkoformátových panelech. Vypráví o vzniku olomoucké pevnosti a poutavě shrnuje události, v nichž figuruje císařovna Marie Terezie nebo císař František Josef I.

Olomoucká muzejní noc je součástí Festivalu muzejních nocí 2016, který se koná v celé České republice. Pro účastníky bude připravena speciální autobusová linka Dopravního podniku města Olomouce. Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.