Univerzita se na jeden semestr rozrostla o sto malých studentů

Imatrikulace na Dětské univerzitě.
Fotogalerie: Martina Šaradínová
čtvrtek 18. září 2014, 09:00 - Text: Martina Šaradínová

Do role vysokoškoláků se mohli poprvé vcítit účastníci Dětské univerzity, kteří ve středu v aule pedagogické fakulty zahájili své studium slavnostní imatrikulací. V následujících týdnech je čeká deset interaktivních přednášek, při nichž nahlédnou pod pokličku různých vědních oborů. Na programu se podílely stejně jako v předchozích dvou letech všechny fakulty.

„Jsem potěšen tím, že jste se rozhodli studovat na naší univerzitě, i když zatím jen jeden semestr. Přál bych si, abyste se zde cítili dobře, ale také se hodně naučili,“ pozdravil děti rektor Jaroslav Miller. Vzápětí přiznal, že mnohé z přednášek dětské univerzity by sám rád absolvoval. Na děti ve věku od osmi do 12 let totiž čeká pestrý program, v němž osvědčená témata doplnily novinky. Školáci se dozvědí, co se skrývá za zdmi kláštera, co dokáže lidské srdce, jak se lze dorozumět v cizině nebo jak se mohou bránit chorobám přenášeným klíštětem.

Slavnostní slib přečetl za všechny děti před zaplněnou aulou sedmák David Zatloukal. „Nebál jsem se, protože jsem zvyklý mluvit na veřejnosti. Ve škole jsme třeba hráli divadlo,“ prozradil chlapec.

Svoji nebojácnost a pohotovost museli někteří malí studenti prokázat při krátkých rozhovorech s rektorem či zástupci fakult. Dotaz, kdo je to rektor, jednoho ze školáků evidentně zaskočil. „To je takový starý pán, se kterým teď mluvíš,“ pomohl mu rektor.

Očekávání pojí s Dětskou univerzitou i někteří rodiče. „Syn je zvídavý a neustále doma něco vymýšlí, na něco se ptá. Dětská univerzita nám přišla pro něj jako dělaná. Uvidíme, jestli uspokojí jeho touhu po poznání a nových informacích, nebo ho to naopak unaví. Jsme docela napnutí,“ uvedl Tomáš Tichák, který bude na přednášky doprovázet devítiletého Ferdinanda.

Vysokoškolské studium „nanečisto“ univerzita pro malé školáky pořádá od roku 2007. Zájem o Dětskou univerzitu je velký. „Kapacitu vždy naplníme zhruba za dva týdny. Přihlásili se nám školáci nejen z Olomoucka, ale třeba i z Přerova či Šumperska,“ uvedla organizátorka Michaela Kratochvílová.

Děti dostali obdobně jako jejich starší kolegové vysokoškolský index. Jejich studium ukončí v prosinci promoce. Pokud se zúčastní alespoň sedmi přednášek, obdrží i vysokoškolský diplom.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.