Univerzita připravuje nové webové stránky

Nové webové stránky univerzity budou přizpůsobené i pro tablety a mobily.
Koláž: Žurnál UP
úterý 3. listopadu 2015, 11:00 - Text: Ivana Pustějovská

Moderní, uživatelsky přívětivé, užitečné pro komunikaci, přizpůsobené i pro mobilní telefony a tablety, tak by ve stručnosti mohly vypadat nové webové stránky Univerzity Palackého. Na jejich vytvoření pracuje tým oddělení komunikace a spuštěny budou na začátku příštího akademického roku.

Stávající univerzitní webové stránky existují od roku 2010. „Pro vytvoření zcela nových stránek jsme se rozhodli po důkladné analýze funkčnosti těch současných. Zjišťovali jsme, co lidem na univerzitě při využívání stránek vyhovuje i to, co jim naopak schází nebo co je pro ně uživatelsky nekomfortní. Současně jsme si například dělali i průzkum webových stránek zahraničních univerzit, abychom se mohli inspirovat dobrými příklady,“ vysvětlil Daniel Agnew, který má univerzitní web na starosti. Jak dodal, nové stránky by měly respektovat moderní požadavky na design a být také reprezentativní. „Především by ale měly být praktickým komunikačním nástrojem pro různé typy návštěvníků a uživatelů.“

Nový web bude reagovat na technologické trendy, včetně využití mobilních telefonů a tabletů. „To stávající stránky neumožňovaly. Nové budou přizpůsobené nejen pro různá mobilní zařízení, ale budou pohodlnější i pro práci na stolních PC. Zobrazení bude například reflektovat trend velkých monitorů,“ vysvětlil Maroš Gemzický z webového týmu. „Měníme i strukturu univerzitních stránek a inovujeme jejich obsah. Univerzita má nesmírnou spoustu aktivit, pracovišť, narostl i počet nových projektů. Dosavadní struktura se tak stala méně přehlednou a pro uživatele je často složité dobrat se potřebných informací. To zlepšíme,“ slíbil Gemzický.

Nejviditelnější novinkou bude nový vzhled přizpůsobený jednotnému vizuálnímu stylu univerzity. Sjednotit by se měla i prezentace fakult, kateder a ústavů. „Chceme poskytnout fakultám a jejich pracovištím adekvátní nástroje k tomu, aby se jim s jejich webovými stránkami dobře pracovalo a aby jejich kvalitní obsah měl i náležitou prezentaci,“ vysvětlil Gemzický.

Nový web zohledňuje i narůstající počty zahraničních studentů a akademiků a fakt, že informace o univerzitě hledá i mnoho zahraničních návštěvníků. „Mnohem více než v současnosti bude web nabízet obsah i v cizích jazycích, především v angličtině,“ dodal Daniel Agnew.

Nové webové stránky spustí Univerzita Palackého na počátku příštího akademického roku, tedy na podzim 2016.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.