Univerzita připravuje na září velké setkání všech absolventů

Září bude patřit absolventům.
Repro: Žurnál UP
úterý 17. května 2016, 12:41 - Text: Ivana Pustějovská

Začátek září by měl mít červeně zatržený v kalendáři každý absolvent Univerzity Palackého. Na 9. a 10. září se totiž chystá velké Absolventské setkání k 70. výročí obnovení Univerzity Palackého v Olomouci. Přípravy na akci, která svým rozsahem nemá v dějinách univerzity obdoby, jsou v plném proudu.

„Absolventské setkání pojímáme především jako neformální setkání s místy a s lidmi, které naši absolventi poznali během studia. Každá fakulta proto v pátek 9. září otevře nejen pro ně, ale i pro jejich rodinné příslušníky a přátele své prostory. Ve večerních hodinách budou pro účastníky rezervovány restaurace, bary i kluby. Naším cílem je oslovit co nejvíce našich absolventů a vytvořit vhodné podmínky pro setkání, doplněné zajímavým kulturním programem. Rádi bychom položili základ ke vzniku pevného, oboustranně prospěšného společenství obohaceného o pravidelná setkání,“ řekl Petr Bilík, prorektor pro vnější vztahy.

Vystoupí absolventi: Machálková, Pavlica, Viklický...

Zatímco pátek 9. září by měl tedy být v režii kateder a fakult, sobota pak už bude celouniverzitní. Program odstartuje hned v devět hodin ráno prohlídkou budov UP, následovat bude mše arcibiskupa Jana Graubnera, zlaté a stříbrné promoce několika fakult. Ve 13.30 se všichni účastníci setkají na olomouckém Horním náměstí.

Společně se pak vydají na Výstaviště Flora, kde bude v 15 hodin oficiálně Absolventské setkání zahájeno. V „Áčku“ se budou také předávat pamětní medaile úspěšným absolventům a bude tam i velký kulturní program. V něm vystoupí hned dvě absolventské osobnosti – nejprve zpěvačka Leona Machálková a později Jiří Pavlica s Hradišťanem.  Sobotní odpoledne ale zahrnuje doprovodný program na více místech – například v Uměleckém centru UP, kde vystoupí Iva Kevešová, nebo v Redutě, kde se představí Lucie Ceralová a Emil Viklický. Všichni absolventi UP. Mimochodem, na doprovodném programu se stále pracuje, takže určitě bude na co se těšit. Kromě toho budou připravené aktivity Zaparkuj, výstava ve Vlastivědném muzeu a další. Sobota 10. září je navíc i Dnem evropského dědictví, takže účastníci univerzitního setkání mají příležitost si prohlédnout i olomoucké památky.

Složitá logistika velké akce

Zorganizovat akci, na níž by mělo přijet několik tisíc lidí, znamená složitou logistickou operaci. Vymyslet je totiž potřeba nejen program, ale i možnosti ubytování, stravování, sály, dopravu, parkování. Proto už několik týdnů univerzitní tým i týmy jednotlivých fakult všechno plánují. „Dáváme dohromady mimo jiné ubytovací kapacity, oslovujeme hotely a snažíme se získat výhodnější ceny,  aktivně se zapojuje i naše Správa kolejí a menz,“ vypočítává vedoucí Konferenčního servisu UP Eva Blažková.

Kromě toho je nutné udělat spoustu práce na internetu a sociálních sítích. Absolventy je totiž potřeba nejprve najít a až pak je možné je pozvat. „Absolventské setkání je na Facebooku, kde během týdne potvrdily svou účast už tři stovky lidí. Na webu absolventů je spuštěna nezávazná registrace a máme již dvě stě zaregistrovaných. Ti, kteří vyplní registrační formulář, si mohou také předběžně rezervovat vstupenky na kulturní program. Spolupracujeme i s katedrami jednotlivých fakult,“ dodává Eva Blažková.

Pozvání dostali také členové Klubu absolventů UP, kterých je v současnosti téměř pět tisíc. Rozesílat se budou pozvánky i absolventům v zahraničí. „Všechny informace průběžně aktualizujeme. Stačí sledovat naše webové stránky, kde budou podrobné informace jak o programu, tak i o organizačním zabezpečení,“ doplnila Eva Blažková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.