Univerzita představuje možnosti studia na veletrhu Gaudeamus

Stánek Univerzity Palackého je na veletrhu nepřehlédnutelný.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 5. listopadu 2015, 11:00 - Text: Ivana Pustějovská

Na brněnském výstavišti se koná Evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus. Od úterý do pátku mohou zájemci získat informace o více než čtyřech tisícovkách oborů, které je možné studovat na tuzemských nebo zahraničních školách. Do Brna přijelo představit svou nabídku téměř pět stovek fakult. Reprezentativní zastoupení má i Univerzita Palackého.

Univerzitní stánek v modrobílých barvách je nepřehlédnutelný už z dálky. Svou velikostí i stylem zcela dominuje jedné části výstaviště. Ze všech stran je permanentně obležený středoškoláky a zástupci jednotlivých fakult v bílých tričkách s modrým potiskem a logem UP neúnavně odpovídají na desítky otázek o možnostech studia, o oborech, o přijímačkách, o fakultách, o kolejích, o menze… Zároveň rozdávají propagační materiály, svěřují se se svými vlastními zkušenostmi se studiem a s prací na UP, vypráví o Olomouci, jak je hezká… Hodiny a hodiny… Z klidu je nevyvedou ani některé nečekané otázky typu: „Je možné na právnické fakultě studovat aplikovanou matematiku?“ nebo „Můžu studovat na FTK, když mám tetování?“

U stánku pedagogické fakulty se zastavila i Klára Valová, studentka střední pedagogické školy v Boskovicích. „Nad Olomoucí vážně přemýšlím, je to moc krásné město. Líbí se mi víc než Brno a Praha je zase pro mě moc daleko. Z oborů se mi líbí mateřinka,“ dodala dívka, kterou čeká v letošním školním roce maturita. „Největší zájem je opravdu o informace o studium učitelství pro mateřské školy, ale mnozí zjišťují i možnost studia speciální pedagogiky,“ doplňuje Martina Fišerová ze studijního oddělení fakulty, která na stánku informuje o možnostech školy.

Kousek od ní stojí Marcela Krejčí, která zrovna vysvětluje drobné dívce, co jí může nabídnout Cyrilometodějská teologická fakulta. „Nejvíce se nás ptají na obor charitativní a sociální práce plus mezinárodní sociální a humanitární práce, protože tam nabízíme možnost i zahraniční praxe, a to jak v rámci Evropské unie, tak mimo ni. Chodí většinou holky, občas i nějaký kluk. Zajímá je i studium teologie a sociální pedagogiky,“ vypočítává Marcela Krejčí. Ona je právě jednou z těch, kdo předává i vlastní zkušenosti. Sama totiž studuje navazující magisterské studium oboru, na který se zájemci nejvíc vyptávají - mezinárodní sociální a humanitární práce.

Na chemii se zase přišla ke stánku přírodovědecké fakulty zeptat Nikola Fojtíková, studentka gymnázia v Uherském Brodě. „Zajímá mě chemie a taky matematika. Rozhoduju se mezi Brnem a Olomouci,“ svěřuje se. Jasno musí mít do konce prosince. „Jednoznačně Olomouc, malé krásné město, všude je blízko,“ láká maturantku Pavlína Baizová z katedry analytické chemie. A hned sype z rukávu informace o oboru, navíc přidává pozvánku na listopadový Den otevřených dveří. „Přijeďte. Budete moct navštívit i laboratoře, které jsou špičkově vybavené,“ slibuje. Na Gaudeaumus jezdí Pavlína Baizová už několik let. „Jsem z chemického oboru, takže když se ptají na chemii, dám jim informace o všech možnostech. Každý obor trochu přiblížím, aby měli nějakou představu. Upozorňuju je také na to, aby přemýšleli i do budoucna. Je důležité, jak si nastaví základ bakalářského studia, aby pak mohli pokračovat dál,“ připomíná. Má i zajímavou zkušenost spojenou právě s podobnými propagačními akcemi jako brněnský veletrh. „Stává se mi, že se ozvou studenti v mém semináři a řeknou, že mě viděli právě na Gaudeamu.“

Propagační materiály jednotlivých fakult Univerzity Palackého systematicky sbíral u stánku Stanislav Adamec. Hodí se mu totiž pro jeho práci výchovného poradce na gymnáziu v Poličce.  Do Brna přivezl tři třídy studentů. „Zajímá mě seznam oborů, který pak využiju při práci se studenty. Navíc jsem absolvent přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, takže mě i osobně zajímá, co nového nabízí.“ Jak dodal, o studium v Olomouci je mezi středoškoláky v Poličce zájem. „Doporučuju například studium speciální pedagogiky, protože vím, že má v Olomouci tradici. A protože moje manželka vystudovala zubní lékařství, tak samozřejmě doporučuju i toto studium.“ Podle jeho zkušeností jsou podobné akce užitečné především pro studenty třetích ročníků středních škol. „Je to pro ně bezvadná příležitost. Oni už mají trochu jasno, kterému oboru by se asi chtěli věnovat a tady pak mají v jeden den všechny informace jako na dlani, což je ideální,“ míní Stanislav Adamec.

Veletrh Gaudeamus se koná v pavilonech G1 a G2 brněnského výstaviště.  Je na něm zastoupeno 213 samostatných vystavovatelů ve 105 expozicích. Kromě tuzemských škol i 65 renomovaných zahraničních univerzit a vysokých škol z 11 zemí. Veletrh je dnes otevřený do 16 hodin, v pátek pak od 8 do 14 hodin.

   


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.