Univerzita plná modrých stínů, akademickou půdu obsadili filmaři

Klára Melíšková a Stanislav Majer v hlavních rolích detektivky Modré stíny univerzitního autora Michala Sýkory.
Fotogalerie:Milada Hronová
neděle 28. června 2015, 14:39 - Text: Milada Hronová

Zhruba padesátičlenný štáb České televize natáčí na univerzitě a v jejím bezprostředním okolí čtyřdílnou detektivku Modré stíny. Vzniká jako volné pokračování série Detektivové od Nejsvětější Trojice a naváže na Případ pro exorcistu. Autor literární předlohy obou děl Michal Sýkora z katedry divadelních a filmových studií se tentokrát ponořil do korupce v univerzitním prostředí.

Televizní štáb vedený režisérem Viktorem Taušem začal svou olomouckou misi 24. června. Zázemí včetně cateringu našel na nádvoří Zbrojnice, ubytování v hotelu Flora. Ve filmový plac se proměnil slavností sál rektorátu, Konvikt, ale i olomoucké ulice Vídeňská a 8. května.

 „Už jsem si zahrála v třídílných Případech pro Exorcistu, takže jsem s komisařkou Výrovou sžitá. Příběh Modrých stínů mě baví, je výborně napsaný. A jestliže Jan Hřebejk natáčel Případ pro exorcistu s komediálními prvky, režisér Viktor Tauš připravuje drsnou kriminálku,“ uvedla Klára Melíšková. Olomoucí je nadšená a těší se, že si ji nyní během týdenního pobytu stačí i prohlédnout. 

Tauš má obrazový cit

Dvě třetiny detektivky natočil Viktor Tauš v pražských ateliérech. Z prostor, které mu nabídla Univerzita Palackého, vyjádřil nadšení už při únorové obhlídce.

„Navštívil jsem zatím jen třetí natáčecí den, těžko můžu cokoliv říkat. Viktor Tauš má však jasnou představu, co natáčí. Jsem přesvědčen, že porozuměl žánrovým specifikům mého románu a vzhledem k tomu, že jsem viděl jeho předchozí filmy, čekám, že výsledek bude dobrý,“ uvedl autor předlohy Michal Sýkora. Podle něj má Tauš výborný obrazový cit i filmařské vidění.

Sýkora tvrdí, že s Hřebejkovou verzí nebyli spokojeni jen ti, kdo nepochopili nadsázku. „Ostatně umělecké dílo, které se líbí všem, ve mně osobně vyvolává určitou míru podezření, že něco není v pořádku. Naopak film, který provokuje, nenechává diváka chladným, splnil svou funkci. S Hřebejkovým Excorcistou jsem spokojený.  A navíc: když vám debut natočí dvojce Jarchovský a Hřebejk, to samo o sobě znamená hodně. To mi věřte!“ shrnul svůj náhled na věc Sýkora.

Studenti nebo herci? Především brigáda

Herecké obsazení Modrých stínů bude podobné předchozí detektivce. Stejně jako v Případu pro exorcistu i v Modrých stínech si zahraje Klára Melíšková, Stanislav Majer, Miroslav Krobot či Tereza Voříšková. Role kvestora se zhostí slovenský herec a divadelní režisér Martin Huba, Lukáše Termera si zahraje Martin Pechlát, Moniku Termerovou pak Eva Jeníčková. Řady komparzistů našel štáb i mezi studenty univerzity, kteří tak sáhli po zajímavé brigádě.

„Nemám žádné zkušenosti s herectvím a jsem tady hlavně proto, že potřebuji nějakou brigádu, tedy peníze. Jsme štábu k dispozici od sedmi hodin ráno do sedmi hodin večer,“ řekla studentka uměnovědy Aneta Hylmarová.

Herečka Divadla Tramtarie Tereza Čápová naopak zkušenosti s komparsem má. „Byla jsem například při natáčení seriálu České televize Vraždy v kruhu, nebo VIP vražd pro televizi Barrandov,“ uvedla. V Modrých stínech hraje studentku.

Natáčet se bude do 9. července, pak znovu na počátku srpna. Na televizních obrazovkách se Modré stíny patrně objeví zkraje roku 2016.

Michal Sýkora již připravuje třetí dílo s pracovním názvem Pět mrtvých psů. Natáčet jej bude Jan Hřebejk v Olomouci na podzim. Zločin se stane v zoologické zahradě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.