Univerzita Palackého je jednou ze tří českých vysokých škol v žebříčku U. S. News

Ilustrační foto: Pavel Konečný
sobota 1. listopadu 2014, 08:11 - Text: Pavel Konečný

Univerzita Palackého se umístila na 488. místě v novém vydání prestižního amerického žebříčku vysokých škol sestavovaném U. S. News. V žebříčku se z Česka objevila ještě Univerzita Karlova a České vysoké učení technické.

Podle rektora Jaroslava Millera je pozice Univerzity Palackého cenná tím, že ranking zohledňuje především vědecký výkon univerzit. „V tomto ohledu si olomoucká univerzita stojí velmi dobře, uvážíme-li, že dvě třetiny univerzit před námi jsou větší, a tudíž mají více vědeckých výstupů,“ uvedl Miller.

Žebříček Best Global University Rankings vychází z databáze a analytických aplikací Thomson Reuters. „Sleduje primárně vědecko-výzkumnou činnost, v rámci akademické reputace se však zároveň soustředí i na kvalitu výuky,“ podotkla Zuzana Polanská, vedoucí referátu podpory strategie.

Kromě počtu publikací, citací a souvisejících údajů hraje roli i vyjádření a hodnocení asi osmi tisíc akademiků z celého světa, které sdružuje databáze Thomson Reuters.

Podle Polanské je umístění Univerzity Palackého úspěchem, který může mít synergický efekt. „Zvyšuje naši šanci pro další rankingy, ale navíc čím více budeme v povědomí mezinárodní nejen vědecké komunity, tím lepší výchozí pozici pro navazování dalších mezinárodních spoluprací budeme do budoucna mít,“ naznačila Polanská.

Rektor připomněl, že univerzita má navíc tendenci stále stoupat. „Musíme ovšem usilovat o to, abychom tento trend udrželi i do budoucna,“ řekl Miller.

V rankingu je nejvýše hodnocena Harvardova univerzita, z evropských univerzit Oxford a Cambridge na pátém a šestém místě. Univerzita Karlova obsadila 179. a ČVUT 371. příčku. Jediná slovenská škola Univerzita Komenského je na 478. pozici, tedy o deset čísel výše než olomoucká univerzita. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.