Univerzita Palackého dopsala 51. kapitolu příběhu vědy s názvem AFO

Moderátor slavnostního zakončení Tomáš Hanák s plyšovou Rosettou.
Foto: Jan Andreáš & Jan Hromádko
pondělí 25. dubna 2016, 14:45 - Text: Ondřej Čížek

Jedna z nejpůvabnějších oslav popularizace vědy v Evropě dospěla do svého vzletného finále. Na 51. ročník festivalu Academia Film Olomouc se akreditovalo 5 523 fanoušků (nejen) souznění světa vědy se světem popkultury. Hlavní ceny si odnesla velká antarktická odysea Nebe a led, ale také vlivný molekulární biolog Marc van Montagu nebo průkopnická Evropská vesmírná agentura.

Více než 300 zahraničních a českých hostů, přes 120 dokumentárních filmů o problémech, které hýbou světem, přes 5 500 akreditovaných návštěvníků a nakonec také sedm cen za popularizaci vědy. Tu za osobní přínos si ze slavnostního večera, které již po třetí v řadě moderoval Tomáš Hanák, odnesl vizionář v oblasti genetické modifikace rostlin Marc van Montagu.

Nejlepším světovým dokumentem se stal uchvacující a mimořádně aktuální film o globálním oteplování Nebe a led, české soutěži zase pro změnu kralovala formálně eklektická historická podívaná o legendární Dalimilově kronice, snímek Kronika králů. I Cena diváků se nakonec dostala do zcela správných rukou. Obdrželo ji výpravné 3D dobrodružství Divoká Afrika, jímž AFO dokonale navázalo na loňské Pidiobry a opět prokázalo, že do kinosálů dokáže přitáhnout jak univerzitní studenty, tak početné rodiny s dětmi nebo stovky školáků z celého Olomouckého kraje.

Mezi stěžejní momenty se řadí i to, že cenu za výrazný přínos světové popularizaci vědy si z AFO51 odnesli zástupci Evropské vesmírné agentury, kteří se zasadili o revoluční misi kosmické sondy Rosetta ke kometě 67P/Churyumov-Gerasimenko - vědci James Carpenter a Mark McCaughrean.

„Podařilo se nám představit ty nejlepší dokumenty současnosti a především opět o krok zlepšit divácký komfort. AFO je velký filmový festival a ať už dorazí více či méně slavná vědkyně nebo vědec, primární pro nás je to, aby se u nás cítili všichni maximálně pohodlně, užívali si genia loci překrásné Olomouce a vůbec celého horkého jádra téhle významné univerzitní události. AFO je festival, který není o velikosti, ale především o kvalitě,“ říká ředitel AFO a zároveň vedoucí Centra popularizace vědy a výzkumu přírodovědecké fakulty Matěj Dostálek.

AFO s číslem 52 se uskuteční od 25. do 30. dubna 2017.

 

Marc van Montagu s festivalovým krasohledem za osobní přínos popularizaci vědy

 

Komiksový „souboj“ v atmosférické Kapli Božího Těla

Jádro festivalového dění - Umělecké centrum UP neb bývalý jezuitský konvikt

 

Absolutní finále AFO51, audiovizuální show SPAM v podání Vladimira 518 a Davida Vrbíka

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.