Univerzita od září podpoří ukrajinské studenty stipendiem

Ilustrační foto: Pavel Konečný
úterý 11. března 2014, 11:57 - Text: Martina Šaradínová

Již v příštím akademickém roce se v Olomouci objeví studenti z Ukrajiny, které univerzita finančně podpoří s ohledem na dění v jejich zemi. Roční stipendia budou určená pro posluchače doktorského studia, náklady dosáhnou zhruba 150 tisíc korun na jednoho stipendistu. Zájem ukrajinské strany bude znám na počátku května.

„Věříme, že zájem o stipendia bude. Některé univerzity se nám již samy ozvaly s tím, že si velmi váží naší nabídky. Studentům bychom jednak rádi pomohli v jejich svízelné situaci, ale současně tím obohatíme naši univerzitu,“ uvedl rektor Jaroslav Miller.

Témata pro pobyt stipendistů nabídlo sedm z osmi fakult univerzity, a to v angličtině, češtině či ruštině. Například lékařská fakulta jich navrhla osm, přírodovědecká šest, pedagogická sedm a filozofická dokonce třiadvacet. Zájemci budou moci usilovat i o stipendia na právnické fakultě, fakultě zdravotnických věd a cyrilometodějské teologické fakultě. „O stipendium mohou požádat posluchači druhého či třetího ročníku doktorského studia na Ukrajině. Během pobytu na Univerzitě Palackého budou muset publikovat nejméně jednu práci v recenzovaných či impaktovaných časopisech,“ uvedla prorektorka pro zahraničí Ivana Oborná. Každý stipendista obdrží 13 tisíc korun měsíčně.

Univerzita v těchto dnech osloví partnerské univerzity na Ukrajině. Vysoké školy, respektive zájemci o stipendium, zašlou do poloviny dubna do Olomouce motivační dopis a životopis, přihlásit se mohou pouze na jedno z navržených témat. Jednotlivé fakulty Univerzity Palackého si pak následně z uchazečů vyberou stipendisty. „Kolik studentů nakonec přijmou, záleží na jednotlivých fakultách. Náklady uhradí z vlastních stipendijních fondů,“ doplnila Oborná. Stipendijní program začne v září 2014 a skončí v srpnu 2015.

Zřízení stipendijního programu přislíbil rektor Jaroslav Miller letos v únoru během nepokojů na Ukrajině. V oficiálním prohlášení také odsoudil porušování lidských práv na v zemi ze strany tehdejšího vládnoucího režimu. K myšlence podpořit perzekvované ukrajinské studenty se následně přidala i Univerzita Karlova.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.