Univerzita má zájem o ázerbájdžánské studenty

Úvod jednání velvyslance Farida Shafieva s rektorem Jaroslavem Millerem patřil výměně dárků.
Foto: Pavel Konečný
úterý 10. února 2015, 16:13 - Text: Pavel Konečný

Ázerbájdžánský velvyslanec Farid Shafiev navštívil dnes olomouckou univerzitu. S rektorem Jaroslavem Millerem hovořil o možnostech studia i vzájemné spolupráci.

Podle amabasadora zatím míří studenti z Ázerbájdžánu do Olomouce jen na Letní školu slovanských studií, díky partnerství Olomouckého kraje a ázerbájdžánského regionu Ganža. „Dnes jsme ale hovořili o hlubší spolupráci ve všech studijních programech, bakalářském, magisterském i doktorském, ale i o studentské a vědecké výměně,“ řekl Žurnálu Shafiev.

Velvyslanectví chce také pro olomouckou univerzitu zajímavé partnery mezi padesátkou ázerbájdžánských univerzit.

„Rádi bychom získali ázerbájdžánské studenty. Jejich vláda jim začala v zahraničí vyplácet stipendia. Zatím musíme zjistit, jestli k nám chtějí. České velvyslanectví bude jednat o skupině škol, které by nabídly zajímavé obory ázerbájdžánským studentům. Máme zájem být v této skupině,“ prohlásil rektor Miller.

Velvyslanec Shafiev potvrdil zájem o medicínu, fyzikální výzkum, genetiku a nanotechnologie.

V celém Česku nyní studuje asi dvě stě Ázerbájdžánců, většinou na své náklady. Vládní stipendium má asi dvacítka z nich.

Ázerbájdžán je zhruba stejně veliký a s přibližně stejným počtem obyvatel jako Česko. Díky těžbě ropy patří mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky na světě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.