Univerzita má tři zástupkyně v publikaci, jež bilancuje Cenu Milady Paulové

Vědkyně z UP: Libuše Hrabová, Milena Rychnovská a Jitka Ulrichová (zleva shora).
Koláž: Žurnál UP
čtvrtek 8. ledna 2015, 14:23 - Text: Martina Šaradínová

Informace o všech dosavadních laureátkách a nominovaných vědkyních shrnuje publikace Cena Milady Paulové 2009-2014. Univerzita v ní má tři zástupkyně.

Hned v prvním ročníku soutěže cenu získala Milena Rychnovská z přírodovědecké fakulty, v roce 2012 byla nominována Libuše Hrabová z filozofické fakulty a o rok později Jitka Ulrichová z lékařské fakulty.

Cenu za celoživotní přínos české vědě uděluje Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologického ústavu Akademie věd ČR spolu s ministerstvem školství.

„Publikaci, která je zatím jen v elektronické podobě, jsme připravili k pětiletému výročí soutěže. Je to určitá forma bilancování. Do té doby jsme připravovali samostatné brožurky k jednotlivým ročníkům,“ uvedla Simona Pecková ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

V prvním ročníku získala ocenění za oblast ekologie a trvale udržitelného života emeritní profesorka Milena Rychnovská. Ve své vědecké práci se zaměřila na ekologii krajiny a především na úlohu lučních porostů v krajině. V devadesátých letech se na katedře ekologie podílela na vytváření studijních plánů bakalářského, magisterského a doktorského studia.

Současná prorektorka pro vědu a výzkum Jitka Ulrichová působí v oblasti lékařské chemie a biochemie. Zabývá se výzkumem pozitivních a preventivních účinků látek rostlinného nebo živočišného původu na lidské zdraví.

Emeritní profesorka Libuše Hrabová se ve výzkumné práci věnuje středověkým dějinám. Svoji pozornost zaměřila především na česko-německé vztahy v období středověku a na dějiny Polabských Slovanů a dalších zaniklých etnických skupin v Evropě.

Ocenění nese jméno české historičky Milady Paulové, první ženy, která získala v roce 1925 právo přednášet na univerzitě a později se stala také první profesorkou na našem území. Smyslem je veřejně a také formou finančního daru ocenit a zviditelnit vědeckou práci významných českých badatelek, podpořit ženy ve vědě a inspirovat začínající vědkyně a studující, které vědeckou dráhu zvažují.

Publikace Cena Milady Paulové 2009-2014 je dostupná ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.