Univerzita má tři nové emeritní profesory

Právo emeritního profesora obdržel i profesor Lubomír Dvořák, bývalý rektor UP.
Fotogalerie: Milada Hronová
sobota 12. prosince 2015, 07:30 - Text: Milada Hronová

V aule právnické fakulty včera promovala téměř stovka absolventů doktorských studijních programů. Devět docentů obdrželo jmenovací dekrety a Lubomír Dvořák, Ladislav Daniel a Pavel Štěpánek převzali práva emeritních profesorů.

Práva emeritního profesora jako výraz uznání zásluh odborného a lidského renomé převzal nejprve Lubomír Dvořák, bývalý rektor Univerzity Palackého, který bude i nadále působit na přírodovědecké fakultě. Novým emeritním profesorům Pavlu Štěpánkovi a Ladislavu Danielovi vytvoří zázemí pro další práci filozofická fakulta. Podle vedení univerzity je předání dekretu pro všechny i výzvou k další spolupráci. 

Univerzita neztrácí kontakt s těmi, kteří šíří dobré jméno školy

„Osm let jsem působil v cizině a nyní, když jsem se rozmýšlel, jestli mám z Prahy cestovat na zahraniční vysoké školy nebo do Olomouce, rozhodl jsem se pro Olomouc. Především proto, že na katedře i fakultě je profesionální, přátelská a lidská atmosféra,“ uvedl Štěpánek. Mezi českými historiky umění vyniká hlubokou znalostí vztahu mezi českými zeměmi a hispánským světem. Portfolio jeho aktivit je široké.

„Vedle toho, že zkouším a vedu doktorandy, každoročně vydávám jednu knihu. A činím tak už dvacet let,“ dodal Pavel Štěpánek z katedry dějin umění. Na stejné katedře působí i Ladislav Daniel. „Nyní budu mít podstatně více času na publikování. Mám řadu rozpracovaných děl, které bych rád dotáhl do konce. Budu se věnovat i veřejné přednáškové činnosti, nadále povedu doktorandy,“ shrnul přední odborník na domácí evropské malířství 17. a 18. století Ladislav Daniel.  

Rektoři Univerzity Palackého přiznávají práva emeritního profesora od roku 2004. Jde o symbolické ocenění odborných i lidských kvalit. Univerzita tak neztrácí kontakt s lidmi, jejichž renomé šíří dobré jméno školy. Dekrety emeritního profesora už převzalo 47 významných osobností.

Noví doktoři a docenti

Sedm fakult univerzity dnes slavnostně dekorovalo své absolventy doktorských studijních programů, Početně nejsilněji byla zastoupena lékařská fakulta, která předala dekrety 29 novým doktorům. Vedení šesti fakult společně s vedením univerzity předalo dekrety devíti docentům.

„Svou práci milujeme, nedokážeme ji oddělit od běžného života.  Udělení docentského titulu nás zavazuje k tomu, abychom po celý život prohlubovali své vědomosti, oddávali se odborné práci a předávali poznání novým nastupujícím generacím. Kéž se nám podaří této prastaré tradici důstojně dostát,“ řekla za všechny nové docenty Jana Zapletalová, která docentský titul získala v oboru Dějiny výtvarných umění.

Promoce, předání docentských diplomů a emeritních práv se uskutečnily těsně před zahájením oslav sedmdesátiletého výročí obnovení Univerzity Palackého. Profesor Miroslav Mašláň, statutární zástupce rektora, zhodnotil poslední dvacetiletí jako období jejího největšího rozkvětu. „Milé absolventky, absolventi, přeji vám do dalšího života nejen radost z profesních úspěchů, ale i v osobním životě. Věřím, že pro mnohé z vás je jen otázka času dosažení dalších met,“ uzavřel slavnostní akty Mašláň.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.