Univerzita má pět nových profesorů

Nově jmenovaní profesoři. Zleva: David Školoudík, Tatjana Lazorčáková, Tomáš Papajík, Peter Tavel a Edgar Faber.
Fototgalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 18. prosince 2014, 17:52 - Text: Pavel Konečný

Divadelní kritička a historička Tatjana Lazorčáková, hematoonkologové Edgar Faber a Tomáš Papajík, neurolog David Školoudík a psycholog Peter Tavel byli dnes jmenováni profesory. Nejvyšší vědecko-pedagogický titul jim v pražském Karolinu předal ministr školství Marcel Chládek.

Jak uvedl Chládek ve svém projevu, akademická činnost nemá jen vědecko-výzkumnou či uměleckou nebo jen pedagogickou stránku, jde o propojení všech těchto aspektů a profesorský titul to vyjadřuje. „Jsem si jist, že je ve správných rukou,“ poznamenal Chládek.

Věda je kyslíkem ekonomiky

Za 54 přítomných profesorů promluvil děkan olomoucké teologické fakulty Peter Tavel. Vyjádřil vděčnost rodinám, blízkým a přátelům, nevynechal ani svou alma mater a za sebe poděkoval také Bohu.

„To, čeho jsme dosáhli, nepatří pouze nám, naopak cítíme poslání to dál předávat,“ řekl dále Tavel, který apeloval na rozvoj vědy. „Investice do vědy a výzkumu, i když se nám může zdát, že některé priority jsou důležitější, se nám určitě vrátí. Plavec, který plave pod vodou, plave sice rychleji, ale bez kyslíku to dlouho nevydrží. Pro českou ekonomiku jsou věda a výzkum kyslíkem,“ prohlásil Tavel.

Jak později přiznal, myšlenky pro svůj projev sbíral asi týden a k jejich prezentaci nepoužil rodnou slovenštinu. „Že jsem mluvil česky, se rozlousklo včera, dal jsem na své poradce. Trochu jsem cítil zodpovědnost, že hovořím za všechny a na české půdě,“ vysvětlil. A dodal, že přirovnání k rychlejšímu plavání pod vodou si ještě ověřoval u děkana fakulty tělesné kultury Zbyňka Svozila, českého plaveckého šampiona s ploutvemi.

Chládek zastoupil Zemana i podruhé

Univerzita Palackého má nyní 186 pedagogů s titulem profesor. V řízení ke jmenování profesorem se prokazuje pedagogická, vědecká nebo umělecká kvalifikace uchazeče, který je zároveň význačnou vědeckou nebo uměleckou osobností ve svém oboru. Podle platného zákona o vysokých školách jmenuje profesory prezident republiky na návrh vědecké či umělecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra školství. Miloš Zeman tak učinil 19. září.

Ministr Chládek dnes zastupoval prezidenta Zemana při předávání dekretů už podruhé. Prezident se této státnické povinnosti vzdal po mediální přestřelce, kdy odmítl jmenovat profesorem Martina Putnu. Poprvé zastoupil Chládek Zemana letos v březnu, mezi jmenovanými profesory bylo tehdy osm z Univerzity Palackého.

Medailonky nových profesorů najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.