Univerzita má osm nových profesorů

Noví profesoři.
Koláž: Žurnál UP
sobota 1. března 2014, 08:04 - Text: Velena Mazochová, Pavel Konečný

Po několika měsících čekání obdrží jmenovací dekrety osm profesorů Univerzity Palackého.

S účinností od 1. března byli na návrh Vědecké rady Univerzity Palackého jmenováni Jan Mareš, Čestmír Neoral, Eliška Sovová, Rostislav Večeřa, Kamil Vysloužil a Jan Řídký. Na návrh Vědecké rady Masarykovy univerzity obdržel nejvyšší vědecko-pedagogický titul Ondřej Bábek, profesorské řízení na Univerzitě Hradec Králové úspěšně završil David Papajík.

 

Jan Mareš je vedoucím Centra pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění, vedoucím likvorové laboratoře a zástupcem přednosty neurologické kliniky. Ve své výzkumné činnosti se zaměřuje na aplikaci nových biochemických markerů v diagnostice neurodegenerativních a demyelinizačních onemocnění. Za svou práci pro pacienty s roztroušenou sklerózou byl oceněn také Cenou Senátu Parlamentu České republiky. Byl jmenován profesorem v oboru neurologie.

 

Odborný profil přednosty I. chirurgické kliniky Čestmíra Neorala zahrnuje specializaci na hrudní a břišní chirurgii, zejména se zaměřením na onkochirurgii, gastroenterochirurgii a miniinvazivní chirurgii. Profesorský dekret obdržel pro obor chirurgie.

 

Přednostka kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace a proděkanka lékařské fakulty Eliška Sovová byla jmenována v oboru vnitřní nemoci. Ve své odborné činnosti se věnuje zejména rizikovým faktorům a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

 

Zástupce přednosty olomouckého ústavu farmakologie Rostislav Večeřa se ve své vědecké práci věnuje experimentální farmakologii přírodních a syntetických látek s hypolipidemickým působením. Jmenován profesorem byl v oboru lékařská farmakologie.

 

Pro obor chirurgie byl jmenován Kamil Vysloužil, který se věnuje břišní chirurgii se zaměřením na chirurgickou léčbu onemocnění tlustého střeva a konečníku. Na olomoucké chirurgické klinice se mu podařilo vytvořit tým kolorektálních chirurgů, který provádí nejen komplexní chirurgickou péči o nemocné s kolorektálními onemocněními, ale i specializované vyšetřovací metody. Za monografii Komplexní léčba nádorů rekta mu byla udělena Cena rektora UP a Maydlova cena České chirurgické společnosti.

 

Jan Řídký, ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR a vědecký pracovník Společné laboratoře optiky, byl jmenován profesorem v oboru aplikovaná fyzika. Zaměřuje se na experimentální částicovou fyziku a astrofyziku a jeho badatelské výsledky jsou součástí výsledků několika rozsáhlých špičkových experimentů v mezinárodních výzkumných střediscích CERN, Dubna nebo Pierre Auger Observatory.

 

Historik a člen katedry historie filozofické fakulty David Papajík se ve své vědecké činnosti specializuje na středověké dějiny, dějiny šlechty a regionální dějiny. Jako autor významných knižních monografií je laureátem Ceny Josefa Pekaře v oboru historie i několika čestných uznání rektora Univerzita Palackého. Jmenován profesorem byl pro obor české a československé dějiny.

 

Ondřej Bábek, vedoucí katedry geologie přírodovědecké fakulty – jmenován pro obor geologické vědy Masarykovou univerzitou, kterou absolvoval v roce 1992. V Brně se také v roce 2005 habilitoval a loni tam obhájil profesuru. S Masarykovou univerzitou dlouhodobě intenzivně spolupracuje. V Olomouci přednáší sedimentální geologii. K jeho odborným zájmům patří stratigrafie (studium časoprostorových vztahů usazených hornin) a environmentální geologie, především problematika výskytu toxických kovů v říčních a jezerních sedimentech.

Z více než dvou tisíc akademických pracovníků Univerzity Palackého je nyní 26 profesorek a 155 profesorů.

Dekrety pro 85 nových profesorů na všech vysokých školách podepsal prezident Miloš Zeman 21. února na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol. Novým profesorům je předá ministr školství Marcel Chládek v průběhu března v pražském Karolinu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.