Univerzita má nové vedení i vědeckou radu

Vedení Univerzity Palackého.
Zleva: Petr Bilík, Ivana Oborná, Ondřej Kučera, Vít Zouhar, Miroslav Mašláň, Jaroslav Miller a Jitka Ulrichová.
Foto: Pavel Konečný
středa 19. února 2014, 18:47 - Text: Pavel Konečný

Akademický senát Univerzity Palackého dnes neměl námitek ke složení prorektorského týmu, který senátu představil rektor Jaroslav Miller. Zároveň schválil personální složení nové Vědecké rady Univerzity Palackého rovněž navržené rektorem.

Rektor si vybral šest prorektorů. „Poněkud jsem pozměnil jednotlivé gesce, zaniklo například prorektorské místo pro informační technologie. Nově patří pod organizaci a rozvoj,“ upozornil senátory Miller.

Jitka Ulrichová – povede jako dosud oblast vědy a výzkumu. „Chtěla bych, aby si věda na univerzitě udržela excelenci, kterou má,“ řekla ve své krátké introdukci. Zároveň chce podporovat postdoktorské projekty.

Ivana Oborná – dosavadní proděkanka pro anglický studijní program na lékařské fakultě bude mít na starosti zahraniční vztahy. „Podobné principy bych chtěla nastavit i na ostatních fakultách a přispět k internacionalizaci univerzity,“ uvedla.

Vít Zouhar – bude i nadále prorektorem pro studium. „Vím, co se nepodařilo, a všichni víme, jaké jsme měli limity. Chci pokračovat ve sjednocování a zjednodušení studijní agendy,“ prohlásil.

Miroslav Mašláň – bývalý rektor bude mít na starosti transfer technologií. „Je to prosazování vědy a výzkumu do praxe a propojení s regionálními autoritami,“ vysvětlil Mašláň. Zaměřit se chce i na operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. „Tlak na aplikovaný výzkum vzrůstá a Miroslav Mašláň je jediná osoba na univerzitě, která transferu rozumí,“ zdůraznil Miller.

Ondřej Kučera – prorektor pro organizaci a rozvoj chce zjednodušit agendu a zavést větší elektronickou podporu. Jak uvedl, chce pročistit změť norem a sjednotit je. „Rád bych zlepšil pracovní prostředí a motivoval zaměstnance,“ naznačil.

Petr Bilík – prorektor pro vnější vztahy a dosavadní proděkan filozofické fakulty pro projektové řízení a public relations chce prolomit „neštěstí“ s jednotným vizuálním stylem a pozvednout univerzitu a výsledky její vědy do národní i mezinárodní mediální sféry. „Věnovat se chci i třetí roli univerzity, aby byla názorným a zodpovědným lídrem regionu,“ řekl při představení Bilík.

Pro nové prorektory zvedli ruku všichni přítomní senátoři, čímž nové vedení univerzity vzali na vědomí. Jejich postoj nemohl rektorův výběr nijak změnit, protože se k navrženým kandidátům pouze vyjadřují, ale nemají pravomoc je schvalovat.

Podobné to bylo v případě dočasného kvestora Jiřího Přidala. Ten je pověřen k výkonu kvestorské funkce do vyhlášení výsledků řádného výběrového řízení a senát to vzal na vědomí všemi hlasy.

Volby přišly ke slovu v případě vědecké rady. „Kritériem výběru byla oborová pestrost i vědecký profil jednotlivých členů,“ vysvětlil svůj výběr rektor. Chtěl udržet kontinuitu a angažovat osobnosti s velkým O, ale zároveň požadoval, aby v radě byly osobnosti, jejichž trajektorie je na vzestupu. Všechny navržené senátoři schválili.

Z 36 členů vědecké rady je 21 nových a 15 pokračujících. Zastoupeno je v ní sedm žen a složení je díky slovenské historičce mezinárodní.

Kompletní složení nové Vědecké rady Univerzity Palackého je ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.